IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
14:55 | 30 октомври 2018
Обновен: 15:34 | 23 април 2024

Присадиха стволови клетки на дете с остра левкемия в УМБАЛ „Св. Марина“

Донор на 17-годишния пациент е неговият брат

По материала работи: Пламен Янков
Присадиха стволови клетки на дете с остра левкемия в УМБАЛ „Св. Марина“

Лекарите в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, извършиха алогенна костно-мозъчна трансплантация на дете. Става дума за 17-годишно момче с много рядка и трудно лечима форма на левкемия, а донор е неговият брат. През декември 2016 г. пациентът е диагностициран в клиниката по детска клинична хематология и онкология. Предприетата химиотерапия води до ремисия още на първия месец от началото на лечението и детето е в много добро състояние в продължение на 16 месеца. В края на този период обаче е регистриран рецидив, за който единствената алтернатива за лечение е провеждането на алогенна трансплантация. Тя е осъществена успешно с напълно съвместими хематопоетични стволови клетки, добити от родния брат на пациента, и в момента детето се възстановява в клиниката по детска хематология и онкология под контрола и грижите на медицинските специалисти.

 

От юни 2015 г. до септември 2018 г. в отделението по трансплантации във варненската университетска болница са извършени 71 автоложни и алогенни трансплантации на хематопоетични стволови клетки на възрастни и на деца. Ако тези пациенти бяха потърсили помощ в чуждестранни клиники, това би струвало на държавата повече от 15 милиона лева, а лечението им във Варна е струвало около 3 млн. лв.  С тази си дейност болницата е спестила на държавата над 12 милиона лева.

 

Първата автоложна трансплантация е извършена през юни 2015 г., а първата алогенна – през август 2017 г., като най-малкият пациент е на 6 г., а най-възрастният – на 67 г., съобщават още от УМБАЛ „Света Марина“.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна