IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
10:42 | 8 ноември 2018
Обновен: 22:52 | 14 април 2024

Храмов празник отбеляза църквата „Св. Архангел Михаил”

Десетки миряни се събраха, за да уважат големия християнски ден

По материала работи: Слав Велев
Храмов празник отбеляза църквата „Св. Архангел Михаил”

Десетки варненци се събраха в църквата „Св. Архангел Михаил” във Варна, за да запалят свещ за здраве и да се помолят за благоденствие. Празникът започна още в навечерието на Архангеловден. Вчера в 17.00 бе отслужена Вечерня, Петохлебие, Акатист на св. Архангел Михаил. Тази сутрин в  8.00 ч. започна Утреня, последвана в 9.00  ч. от Архиерейска Света литургия. В 10.30 ч. започна панихида за възрожденците на гроба на протойерей Константин Дъновски (в двора на храма). Водосвет и благодарствен молебен ще има в 11.00 ч. , след което свещеници ще прочетат благословение на празничната трапеза. Курбанът тази година бе агне.

Първата българска църква във Варна - „Св. Архангел Михаил”, е открита през 1865 година в приспособения за храм първи етаж на българското училище в града. Първият свещеник, служил в този храм, протойерей Константин Дъновски, до Освобождението е председател и на Варненската църковно-училищна община „Напредък”. В двора на храма на 27 юли 1878 година са посрещнати руските войски и е отслужен молебен. По-късно тук е взето решението за построяване на катедралния храм „Св. Успение Богородично”.

 

През 1959 г. църквата е затворена и превърната в Музей на Възраждането. През 2002 г., след 10 години съдебни дела, тя е върната на Митрополията и отново започва да действа като православен храм. Тук е разположен и Духовно-просветният център „Св. Архангел Михаил”.

Снимки Пламен Гутинов

 

С военна церемония и факелна стража Варна отбеляза годишнината от битката при Сливница (СНИМКИ)

Коментари

Новини Варна