IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
16:38 | 13 ноември 2018
Обновен: 10:46 | 17 април 2024

Чуждестранни ученици научиха във Варна, че могат да пътуват безплатно в Европа

Осем от децата са от Силистра, 19 са от чужбина

По материала работи: Слав Велев
Чуждестранни ученици научиха във Варна, че могат да пътуват безплатно в Европа

Ученици от Белгия, Франция, Австрия, Румъния и България, включени в програма „Еразъм“, посетиха Областния информационен център във Варна. Домакин, заедно с управителя на центъра Виктория Николова, беше и председателят на Общинския съвет в морската столица Тодор Балабанов.

 

Осем от децата са от Силистра, 19 са чуждестранните ученици, придружени от двама преподаватели от Белгия и по един от Австрия и Румъния. Целта на инициативата е да бъдат организирани пет визити – по една във всяка страна партньор. У нас децата ще се запознаят с дейността на Европейския съюз, европейските ценности и институции.  В останалите държави - участници фокусът ще бъде поставен върху нематериалното и материалното културно-историческо наследство, езиковото многообразие, превенция срещу отпадането от образователната система, разказа координаторът на проекта Стефка Русева.

 

Особен интерес гостите проявиха към възможностите, които дава Европейският съюз за безплатни пътувания на ученици, навършили 18 години. Учениците с интерес се включиха в дискусията и споделиха, че обменят опит и контакти, както и информация за традициите на всяка държава. Освен това децата посещават културно-историческите забележителности на всяка от страните.

 

Председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов подчерта, че няколко училища и детски градини във Варна ще бъдат обновени с европари, а градът ни е бил „Европейска младежка столица“ през миналата година. През 2019-та пък Варна ще бъде „Европейска столица на спорта“. Поздравителен адрес към децата беше прочетен от името на евродепутата Емил Радев. На учениците бе представен и филм за забележителностите на морската столица. Гостите разгледаха Областния информационен център - Варна и библиотеката му, както и мулти-тъч устройствата в него.

 

Варненски деца посетиха Пункт за базиране Варна

Коментари

Новини Варна