IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
14:19 | 16 ноември 2018
Обновен: 06:56 | 21 април 2024

Бъдещи юристи посетиха Административен съд - Варна

В деня на толерантността, вторият по големина Административен съд в страната отвори вратите си за посетители

По материала работи: Слав Велев
Снимки: Андрей Андреев

Магистратите посрещанах ученици от Варненската търговска гимназия и студенти от Икономически университет – Варна в Деня на отворените врати. Поводът бе Международния ден на толерантността, който се отбелязва ежегодно от 16 ноември 1996 г. – година след като държавите-членки на ЮНЕСКО приемат Декларацията за принципите на толерантността.

 

Инициативата на втория по големина Административен съд в страната се случва за единадесети пореден път. Целта е повишаване на правната култура на гражданите, постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система, както и изграждане на доверие в работата на съда.

 

Гостите се запознаха с работата и функциите на съдебните служби, със съдебните процедури и със спецификата на работата на магистратите и служителите.

Бъдещите юристи бяха посрещнати от административния ръководител на съда Борислав Милачков. Той запозна своите млади колеги с историята и функциите на Административния съд.

 

„Във формата, в която съществува и до днес, Административният съд е учреден преди 11 години, когато беше приет новия Административнопроцесуален кодекс. Тогава бяха създадени и 29-те административни съдилища в страната. Тези съдилища разглеждат дела само с административно естество“, разказа съдия Борислав Милачков.

 

Забелязал интереса на младежите към цвета на папките, съдия Милачков побърза да им обясни организацията за съхранение на документите по делата.  „В съдебната система червените папки са наказателни, зелените са граждански, белите са административни“, разясни магистратът. След това той им демонстрира процеса на работа с професионалния софтуер и пътя на разрешаването на делата от тяхното подаване до тяхното приключване.

 

Зам. председателят на съда, Елена Янакиева разясни на гостите повече за съдийската професия. „Допреди две години работата на съдиите се отчиташе по броят на разгледаните от тях дела, днес е ясно, че броят не е гарант за добре свършена работа“. Тя добави също, че дори най-дребният административен акт струва усилия от страна на съда.

„Макар професията ни да изглежда суха отстрани, тя е изключително разнообразна. Радвам се на интересът от страна на учениците и студентите, които идват с желание да се запознаят с работния процес. Наш ангажимент обаче е и да дадем обяснение на техните въпроси. Поради тази причина се необходими повече дни на отворените врати“ – каза още тя.

 

По-късно студентите имаха възможност да присъстват на открити заседания по административни дела, както и на открит урок по теми на административното правораздаване, който беше изнесен от съдия Янка Ганчева.

 

АНДРЕЙ АНДРЕЕВ

 

 

Коментари

Новини Варна