IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Общество
16:36 | 21 ноември 2018
Обновен: 16:42 | 16 март 2024

Награждават с плакет 40 доайена, дали своя дан за к.к. „Св. св. Константин и Елена“

Как най-старият български черноморски курорт отбеляза своята 110 годишнина

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

С 16 разнообразни прояви, забележително международно участие и хиляди гости, най-старият български черноморски курорт „Св. св. Константин и Елена“ отбеляза своята 110 годишнина. Предстоят още две значими събития до края на годината. Това каза в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов Елена Косева, управител на фондация "Св. Св. Константин и Елена" и изпълнителен директор на едноименния курортен комплекс. Тя отбеляза със задоволство, че  събитията са били подкрепени институционално от Министерството на туризма и Община Варна. „Това позволи да се разгърне мащабен събитиен календар. Честванията започнаха със скулптурния пленер „Докосване до природата“, който посрещна четвъртото си издание с международно участие от Македония, Украйна и България. Продължиха с фестивала „Море, здраве и красота“, предложил научни, образователни, развлекателни и творчески събития. Юбилейна книга за миналото и настоящето на курорта, както и пътуваща в Европа фотографска изложба го презентираха като морска и СПА дестинация в Германия, Чехия и Русия. Празникът на гроздолечението предложи терапии с вино и грозде, запазени още от времето на Първата гроздолечебна станция, съществувала в курорта през 30-те години на ХХ век.

 

За ценителите на изящните изкуства бе изложбата „Еден – светлинни инсталации от стъкло“ на Веселина Гекова. Експозицията показа керамични съдове, открити през миналия век на територията на курорта. Фотоизложбата гостува в Прага (откъдето са били първите туристи в курорта) и Берлин и предстои да бъде показана в културния център в Москва.

 

Бяха проведени Национален съвет по туризъм, Втори българо-руски форум на побратимените градове, Почетна среща между доайени на курорта и студенти, Борд на европейската СПА асоциация /ЕСПА/ и годишното събрание на партньорите по международния проект „По стъпките на римляните“. Сред спортните инициативи бяха 10-и тенис турнир за аматьори и спортна обиколка 110-години морски курорт Св. Св. Константин и Елена“.

 

Изпълнителният директор на едноименния курортен комплекс отбеляза, че на 23 ноември предстои едно от най-значимите събития – среща на студенти и доайени, работили в цялата история на курорта. 40 доайена ще бъдат удостоени с почетен плакет. На 3 декември в Москва предстои представянето на фотографска изложба, на вина и практики с гроздолечение.

 

Елена Косева е оптимист за бъдещето на най-стария ни курорт. „Основната ни линия са ваканциите, с които сме добре наложени у нас и в чужбина и надграждането в целогодишен план с възможности, които дават минералните води в курорта. В курортния комплекс има 7 минерални извора с лечебни характеристики. Те помагат на множество заболявания -  на опорно двигателния апарат, мускулни, травми, спомагащи отслабването процедури и други. Има много обекти в курорта, където хората могат да лекуват заболявания и да разпускат профилактично с чудесните възможности за отдих“ – допълни Косева.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

240 творби помагат на деца в нужда за 10-та година във Варна

Коментари

Новини Варна