IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
14:06 | 5 декември 2018
Обновен: 18:29 | 21 март 2024

Кожата старее и от компютри,телевизори и телефони

Каква според дерматолозите да бъде зимната грижа за най-големия орган в тялото ни

По материала работи: Слав Велев
Кожата старее и от компютри,телевизори и телефони

Лампите, светлините на лаптопите, компютрите, телевизорите и телефоните са сред основните причини за стареенето на кожата. Това стана ясно от  разговор с дерматолога д-р Янита Михайлова в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов. По нейни думи около 30-40% от пигментациите са резултат от видимата светлина. Петната се образуват не само от UV - радиацията на слънцето. Хубавата новина е, че новите съвременни слънцезащитни кремове имат защита и срещу видимата светлина.

 

Студът и изсушаването са най-големите врагове на кожата ни през зимата. „Студът във Варна е съчетан с влага и се усеща по различен начин, сподели специалистът. Има няколко основни фактора, с които трябва да се съобразим. Ниските температури, вятъра, слънчевите лъчи и замърсяването“.

 

По думи на д-р Михайлова две са основните групи фактори – студът и UV замърсяването. „Кожата е уязвима на ниските температури, защото те отнемат част от влагата, която се намира по повърхността на кожата и играе ролята на защитен филм. Когато се изчерпи и влагата вътре в кожата, това води до засушаване. Вятърът също дава усещане за студ.  Две са рисковите групи през зимата – малките деца и възрастните хора. Детската и бебешката кожа са с несъвършена бариера. При бебетата много по-голям е процентът на водата в кожата. Откритите части на тялото трябва да бъдат хидратирани - намазвани с кремове за студените дни. Бузки, чело, ръчички. С нарастване на активността на детето е добре да се мажат и другите части на тялото.

 

При възрастните също трябва да се овлажнява цялото тяло. Вълнените дрехи, панталони, чорапогащници водят до механично триене, което дразни хората. Използването на тоалетно мляко защитава кожата. Важно е да не бъдат използвани агресивни измиващи средства. Често при дерматолозите идват пациенти с оплаквания от сърбеж, предизвикан от неправилна грижа за кожата през студените месеци - употребата на синтетични материи и сапун и неползването на тоалетно мляко и хидратанти ежедневно за тялото и лицето“.

 

По отношение на UV радиацията, д-р Михайлова уточни, че имаме хубави слънчеви дни във Варна. „Не забравяйте за слънцезащитния крем през зимата. Особено хората, които обичат да ходят на екзотични почивки, на ски и планина“.

 

Специалистът отбеляза, че едно на вид невинно лющене на кожата през зимата може да доведе до дерматологични проблеми – студова алергия, екземи. Влошават се атипичния дерматит, розацеята. Важно е навреме да се потърси дерматологичен съвет. Ако човек не може да се справи с обикновените кремове за ръце и лице, а види, че проблемите на кожата се задълбочават, по-добре навреме да потърси специализирана помощ. Много белите хора са с по-фина и тънка кожа. При бебета и възрастни, е добре да се ползват в течна форма форма сапуни без сапун, например измиващите олиа.

 

През януари 2019 ще бъде проведена ежегодна програма за профилактика на сухата и чувствителната кожа. Инициативата е безплатна и ще се проведе всеки вторник. Ще бъде анонсирана малко преди самата кампания като ще е нужно необходимо предварително записване.

 

„В последните години хората започнаха да обръщат внимание на профилактиката. На финала препоръчвам меки измиващи продукти за ежедневна хигиена и ежедневен душ на цялото тяло. Мажете ръцете, лицето, ползвайте слънцезащитен фактор и навременна помощ от специалист. Трябва да се грижим добре за нашата кожа, защото тя е най-големият орган на човешкото тяло“ – добави още д-р Михайлова.

Ели Маринова

 

Коментари

Новини Варна