IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Общество
14:10 | 6 декември 2018
Обновен: 18:28 | 21 март 2024

Наградиха двама водолази, участвали в потушаването на пожар на танкера „Ерма“ през 1977 г.

Благодарение на техния висок професионализъм, пожарът е овладян, а Варна се спасява от надвисналата изключително висока опасност

По материала работи: Пламен Янков
Наградиха двама водолази, участвали в потушаването на пожар на танкера „Ерма“ през 1977 г.

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

 

Навръх днешния празник Никулден, почетен знак на Кмета с лента получиха водолазите Пламен Атанасов Димов и Веселин Георгиев Димов, участвали в потушаването на пожара на танкера "Ерма“ на пристанище Варна през 1977 г. С тях бе и к.д.п. Никифор Герчев, бивш началник на спасителната служба.

 

 

"Изминалите 41 години не могат да заличат паметта за храбростта на хората, участвали в спасителната операция по овладяването на бедствието на танкера "Ерма“ и спасяването на Варна. Радвам се, че допълваме редицата от почетени мъже, участвали в акцията с риск за живота си“, каза кметът Иван Портних, който поздрави водолазите. 

 

 

"Благодарим, че признателността е на лице. Това е признателност към всички участници в тази операция и спасили Варна“, каза Веселин Димов.

 

 

Танкерът "Ерма" се намира на петролния кей на пристанището натоварен с около 10 000 тона мазут и 400 тона собствен газьол. Недалеч от там са базирани няколко цистерни на "Петрол“ с нефтопродукти. В близост до горящия "Ерма“ – друг танкер е разтоварвал бензин, а на жп коловозите е имало цистерни с горива. С риск за живота си двамата водолази се спускат в танкера, за да запушват пукнатината, разпръскваща гориво директно в огнището на пожара. Благодарение на техния висок професионализъм, пожарът е овладян, а Варна се спасява от надвисналата изключително висока опасност.

 

 

През 2007 година част от участниците в събитията са били почетени с Почетен знак на Кмета с лента, но по това време двамата водолази не са били в България. Днес те получиха отличията си от Коста Базитов, зам.-кмет.

 

Коментари

Новини Варна