Състоя се молебен в чест на Св. Николай Чудотворец
След църковния ритуал беше раздаден празничен курбан
Публикувана: 6 Dec 2018 | 12:34

Варненският и великопреславски митрополит Йоан отслужи водосвет и литургия по случай Деня на  Свети Николай Чудотворец.  Молебенът се състоя пред храм „Св. Николай“ в центъра на града.След празничното песнопение архиереят изказа своите уважения и благодарности към представителите на местната власт и Военноморските сили.  Той се обърна към присъстващите с молба да си спомнят за Бога и да следват примера на светците.


„В края на дните си човек разбира, че Бог съществува, но защо да го разбира в края, като може да го разбере в началото на живота си? Нека Св. Николай ни прости нашите прегрешения и да ни приближава към Бога“.


Митрополит Йоан добави, че освен град на Бога, Варна е и град, покровителстван от Св. Николай Чудотворец. „Може би хората, свързани с морското призвание, са усещали подкрепата на светеца по-силно от останалите. Аз не мога да си представя моряк, който не е вярващ. Вярата е този път, по който се движим напред. Св. Николай безспорно посочва пътя на моряците към спасение и към крайната им цел“ – добави той.


След молебена по случай Никулден беше раздаден традиционния празничен курбан. За неговото провеждане варненската фирма „Пазари“ осигури 30 кг риба (хек и скумрия), както и всички необходими продукти за раздаването на 500 рибени чорби.Андрей Андреев
 

Снимки: Пламен Гутинов
 

Пълнен шаран с орехи и стафиди за Никулден


За поредна година "Пазари" дари риба за празничен курбан

Коментари ( 0 )