IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
13:50 | 10 декември 2018
Обновен: 17:08 | 28 март 2024

С театрален маратон ДЮТ „Златното ключе“ празнува 45 годишнина

Вижте програмата за 27 декември

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Една достолепна варненска школа за театър „насели Варна и България със свестни хора“. Това сподели доайенът на родния театър Сия Папазова пред журналисти по повод 45 години от създаването на Детско юношески театър „Златното ключе“. За люлката на толкова много театрални и кино-артисти, режисьори и изкуствоведи, варненският театрал сподели, че през всичките години от съществуването си школата напуска територията на любителското, на аматьорското и превръща децата в професионалисти. Самата Сия Папазова оглавява „ключетата“ от 2007 година като поставя акцент върху художественото слово. „Словото днес е в задния двор на обществото. Време е да го върнем на хората“. Под нейното крило са изиграни над 200 представления, а от създаването на школата до днес те са неизброими. „Ярки, буйни и искрящи са децата, идващи и оставащи в трупата на детския театър. Тук ние ги преобръщаме и изваждаме най-доброто от тях“, сподели още Сия Папазова. По нейни думи днешните деца обаче не са така искрящи. Те са дълбоки, скептични, интерпретиращи това, което им дава режисьора. Те наблюдават стряскащите процеси в обществото и това ги прави по-различни от предишните. С 25 студенти в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ се похвали варненската театрална дама. В момента в школата се обучават 40 деца и младежи.

 

Създател на студиата е Катя Папазова. Когато тя идва във Варна и е назначена в 5-та гимназия за учителка по руски език и литература, ѝ идва идеята за създаването на ученически театър. Поставя „Мъртви души“ на Гогол. Играят Марин Янев и Мавродиев. До края на 1975 година студиото съществува в ученически вариант и дава на българския театър Мариус Донкин, Кръстьо Лафазанов, Пламен Марков, Илко Раев, директорите на Шуменския театър – Димитър Димитров и на Габровския – Павлина Трифонова, Ивелина Дучева и много други.

 

Детско юношеската трупа се обособява през 70-те години. От 1973-та година театралната школа тръгва със свой специфичен стил. Името „Златното ключе“ започва да носи от 1979 г. и оттогава Сия Папазова е автор на театралните интерпретации. „Ние създаваме роли за тези „ключета“. Те имат привилегията да се пишат роли за тях. И това щуро наше хрумване винаги е работило безотказно и е давало резултати. В тях има много силен авторски момент. "Аз се шегувах, че бях придворен драматург и създавах роли за децата".

 

Специална музика за школата са писали Атанас Бояджиев, Кристиян Бояджиев, Аран Берберян, Стефан Димитров, Юри Ступел, Антон Дончев, Димитър  Вълчев.

 

Спектакли на "Златното ключе" гастролират в Чехия, Украйна, Португалия, Германия, Холандия, Турция, САЩ, Латвия, Словакия, Южна Корея, Индия, Япония, Франция, Канада. Играе на чешки, украински, португалски, немски, холандски, турски, английски, латвийски, корейски, гръцки и японски езици.

 

По повод годишнината предстои театрален маратон на школата на 27 декември. Цял ден ще се играят спектакли, подготвени от децата в студиата. Ето и програмата:

 

11 ч. - Симона Алексиева в "Дамата с кученцето" от А.П.Чехов. Една невероятна млада актриса, поднасяща Чеховото слово с мяра и известна доза драматизъм. С това представление тя спечели тазгодишната награда Катя Папазова на Националния театрален конкурс "Приказка за теб".

 

12 ч. - Бояна Никова в "Къси Чехови разкази“. Ще видите в изпълнение на Бояна Никова, лауреат на много международни, национални и общински конкурси. Спектакълът е отличен с наградата Катя Папазова, Национален конкурс "Приказка за теб" 2017, Специална стипендия на Фондация Комунитас, "1000 стипендии" 2018, голямата награда на Националния форум "Вълшебникът театър", Севлиево.

 

13 ч. - Константина Георгиева и Боян Фърцов в "Бели нощи" от Достоевски.

 

15 ч. - Празничен концерт "45 години тържество на словото". Участват предишни и сегашни "ключета".

 

По време на празника Сия Папазова ще представи официално глава 1-ва на книгата си, озаглавена „Спаси и сохрани“, която е биографичен очерк, посветен на сестра ѝ Катя Папазова.

 

Хаджи-Ламбрин Сотиров като малък актьор.

 

Пожелаваме на театралната школа „Златното ключе“ много лудост, смелост, нестандартни идеи, претворени на сцената, здраве, дълъг и неуморен творчески път – на ръководителя ѝ Сия Папазова и на всички млади театрални искри!

Ели Маринова

Снимки авторът

Къстьо Лафазанов в зората на кариерата си в "Златното ключе".

Коментари

Новини Варна