IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
13:28 | 11 декември 2018
Обновен: 06:50 | 15 април 2024

113 години от създаването си отпразнува училището за незрящи

Празнична програма и коледен базар показаха уменията на децата да творят

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

С коледен базар и празнична програма училището за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ отбелязва 113 години от създаването си. Във фоайето на сградата беше открит и коледен базар на картички и играчки, изработени от учениците. „113 години са много и би трябвало да сме стари и улегнали, но не сме - каза Жулиета Петкова – директор на Специалното училище. Духът и колективът ни са млади. Идеите, които имаме ги реализираме една по една и това, което си пожелаваме е да сме живи и здрави. Тази година открихме така бленуваната детска площадка, в процес сме на откриването на текстилна пътека  и със съдействието на наши приятели спонсори и от НПО-та, съумяваме да сбъднем мечтите си, а ние сме достатъчно дръзки, мечтаем много и сбъдваме“ – допълни директорът. 

 

Пред родители и гости беше представено и заключителното събитие по проекта "Приложен театър в подкрепа на деца и младежи с увредено зрение, по програма Развитие на човешките ресурси . Организирането и провеждането на театрални работилници помага на децата за тяхното развитие на уменията, изразяването, вербалната и физическата им увереност. „Идеята е тези, които имат зрителни увреждания, да се научат да се изразяват спокойно и уверено, да могат да обясняват своята ситуация, да могат да доказват своите силни страни и таланти  пред обществото. А пък обществото, благодарение на театъра, да се научи какви грешки прави, какви пропуски има в информацията си по отношение на хората с нарушено зрение“, сподели Зорница Станева – ръководител на проекта.

 

 „Това, което ми харесва е, че виждам много голям прогрес в децата, каза актрисата Цвета Балийска. Първият път, когато започнахме да работим с тях, бяха много неуверени и не знаеха как се присъства на сцена. Всеки следващ път ставаха по–добри и достигнаха до такава органика и такава убедителност! Усещаш, че гледаш обучени актьори, което е много вдъхновяващо и всъщност доказва, че те могат много повече, просто трябва да се работи с тя“ – каза още актрисата.

 

Жест към учениците направиха и връстниците им от частно училище, които им дариха ръчно изработени картини и помагала.

 

Специално училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ е открито през 1905 година. То има важен принос в развитие на обучението на зрително затруднените деца в България. В него са въведени специални програми по ориентиране и мобилност, зрително подпомагане и ежедневни умения.  В В момента в училището за незрящи се обучават 148 деца.


Радослава Христова

Снимки Пламен Гутинов

 


 

Зам.-началникък на Щаба на ВМС премина в запаса

 

Коментари

Новини Варна