IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
14:17 | 12 декември 2018
Обновен: 18:27 | 21 март 2024

Ремонтират ОУ „Н. Вапцаров“ и детска градина „Първи юни“

Две символични копки бяха направени за началото на обновителните дейности

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Символични копки на ремонтни дейности в ОУ „Никола Й. Вапцаров“ и детска градина „Първи юни“ бяха направени днес във Варна. Финансирането за тях е осигурени от ОП "Региони в растеж" по проект „Модернизация на образователната инфраструктура на територията на град Варна“, който обхваща общо седем училища и три детски градини, каза Лилия Христова, директор на дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. Целта е увеличаване на дела на обновената и модернизирана общинска образователна инфраструктура и създаване по-добри условия за обучение за децата и младежите“.

 

Проектът на ОУ „Никола Й. Вапцаров“ на стойност 2 720672 с ДДС предвижда ремонт на покрива, подобряване на енергийните характеристики на сградата, укрепителни дейности, подмяна на ВиК инсталации, модернизация на сградния фонд, създаване на достъпна среда за хора с увреждания.Това е доста старо училище и мисля, че децата след 4 юни 2019 г. ще влязат в една обновена сграда.

 

Ремонтът на ДГ №41 „Първи юни“ на стойност 793 842 лева включва ремонт на покрива саниране на сградата, конструктивно укрепване, подмяна на отопление, вентилация и климатизация, на ВиК, както и ново обзавеждане, което ще бъде със средства от Община Варна. Предвидено е и създаване на достъпна среда за деца със специални образователни потребности. Днес на двата обекта бе направена символична първа копка в присъствието на Лилия Христова, директор на дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна, директори и преподаватели. Над 42 000 лева ще струва подмяната на леглата на децата. До 28 май догодина трябва да приключи ремонтът.

 

„10 са обектите по образователната инфраструктура. Имаме два малки проекта за две професионални гимназии. 12 училища ще получат безвъзмездна финансова помощ по програма „Региони в растеж“.Децата от училище „Никола Й. Вапцаров“ са преместени в ОУ „Стоян Михайловски“ във Владиславово, а детската градина е разформирована в най-близките детски градини“,  допълни Лилия Христова.

Ели Маринова

Снимки авторът

 

Обновяват тоалетните на СУ "Найден Геров" допълнително

 

 

Коментари

Новини Варна