IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
17:12 | 15 декември 2018
Обновен: 17:00 | 22 април 2024

Десетки протестираха срещу високото строителство в центъра на Варна

Поводът е проект, който предвижда в близост до входа на Морската градина да се появи 18-eтажен хотел

По материала работи: Пламен Янков
Десетки протестираха срещу високото строителство в центъра на Варна

Снимка АРХИВ

 

 

Около 40 души протестираха днес срещу високото строителство в идеалния център на Варна. Поводът е проект, който предвижда в близост до входа на Морската градина да се появи 18-eтажен хотел. Неговата височина ще бъде 60 метра, което ще го направи втората най-висока сграда в града. Според организатора Николай Танчев уличната мрежа няма да може да поеме генерирания от високите сгради трафик, а капацитетът на ВиК мрежата ще се окаже недостатъчен. Бъдещият хотел ще закрие входа на Морската градина и ще наруши архитектурния облик на историческата част. 

 

Искаме да може градоуправлението да заложи по-устойчиви показатели за строителство, като се ограничи коефициента на интензивност при строителството, както е сега 3 и 2, да бъде 2 и 5 и да се ограничи височината на строителството на 15 метра,  за да може да се съхрани културно-архитектурния облик на историческата част на Варна, заяви организаторът на протеста Николай Танчев. 

 

Винаги, един бриз и лято и есен, духа прохлада. Такива големи сгради ще затворят и хиляди хора ще живеят, все едно захлупени в една тенджера под пара, смята Валентин Янев, излязъл на улицата да заяви недоволството си срещу високото строителство в идеалния център на Варна. 

 

Това не е единствената сграда, която е планирана да бъде построена ще има и други и винаги измиването на ръцете е: Ми това са вече приети проекти, за които обаче не всички са разбрали. В крайна сметка, това че някога е прието нещо, не означава, че ние не можем да протестираме, когато сме разбрали за съществуването му, заяви Мариела Попова.

 

Главният архитект на Варна Виктор Бузев се срещна с демонстрантите. Той коментира, че няма строително разрешение за подобна сграда и в общината засега не е депозиран подобен проект.

 

В общината се процедира работен устройствен план, който да покаже максимално допустимия обем на строителството, което е позволено на този парцел съгласно одобрения през 2007 година ПУП за това място. Височината, която проектантите са постигнали до момента като метри не мога да кажа, но като етажност е от порядъка между 16 и 18 етажа, каза главният архитект на Варна Виктор Бузев. 

 

Той коментира още, че са предвидени пари в бюджета на общината за изработката на подробни устройствени планове на централната градската част. Първо обаче трябва да се потвърдят паметниците на културата на които да се даде режим и статут, чрез които да се въведат ограничителните режими.

 

АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ

Коментари

Новини Варна