IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Общество
14:35 | 18 януари 2019
Обновен: 18:19 | 21 март 2024

До две години във Варна създават два центъра за хора с деменция

Проектът е на стойност 1,3 млн. лв

По материала работи: Слав Велев
До две години във Варна създават два центъра за хора с деменция

Договорът за изграждане на два нови центъра за грижа за лица с различни форми на деменция бе подписан вчера между Община Варна и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Проектът ще бъде реализиран по ОП „Региони в растеж“ и е на стойност 1,3 млн. лв. От тях 941 303 лв. са от ЕС - чрез Европейския фонд за регионално развитие, а останалите средства са национално съфинансиране и собствен принос на Община Варна.

 

 

Проектът предвижда да бъде изграден Център за грижа за лица с различни форми на деменция, с капацитет 15 места, в ж.к. "Владислав Варненчик". След основен ремонт на сградата на ул. „Петко Стайнов“ № 7, там ще бъде обособен и Дневен център за подкрепа на лица с деменция и техните семейства, с капацитет 40 места, пише  Live.Varna.bg. Целта на проекта е създаване на необходимата архитектурна и социална среда за хората в неравностойно положение. Срокът за изпълнение на планираните дейности е 24 месеца. След реализирането на проекта и чрез използване на възможностите, които предлага Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, Община Варна ще пристъпи към оборудване и обзавеждане на центровете и създаване на кадрови капацитет за новите услуги, посочват от дирекция „Социални дейности“.

Коментари

Новини Варна