IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
15:21 | 21 януари 2019
Обновен: 15:05 | 1 април 2024

Дамите от клуб „Детелина“ „бабуваха“ за празника (СНИМКИ И ВИДЕО)

С песни и много настроение посрещнаха пенсионерите Бабинден

По материала работи: manager
Дамите от клуб „Детелина“ „бабуваха“ за празника (СНИМКИ И ВИДЕО)

С изключителна прецизност към детайлите, ентусиазъм и творческо вдъхновение пресъздадоха ритуала на „бабуването“ дамите от пенсионерски клуб „Детелина“ във Варна.

 

С много песни и настроение посрещнаха те Бабинден - един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са помогнали на новия живот.

 

Бабата изрече традиционната за празника благословия: „Както леко се плъзга сапунът между ръцете, така лесно да се раждат бебетата. Колкото мехурчета във водата, толкова деца да се раждат. Както леко се лее водата, така да им е лек и пътят в живота!“, а кмета на район Владислав Варненчик, Николай Костадинов й поднесе традиционните за този ден дарове – кърпа и сапун. Той пожела на жените много внуци и дълги години да посрещат празника все така - в добро здраве и с много усмивки.

 

Гости на събитието бяха и общински съветници, представители на районната администрация и много жители на Владиславово. Всички те опитаха и от невероятна вкусните баници, приготвени от дамите в клуба и разбира се от обредната погача на баба София.

 

 

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ ВЪВ ВИДЕОТО:

 

 

ЧЕРНО МОРЕ

 

Четете още:    

 

Коментари

Новини Варна