IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
11:02 | 22 януари 2019
Обновен: 20:10 | 17 април 2024

Откриха салмонелоза в детска ясла във Варна

Детето е изолирано вкъщи, назначено му е лечение

По материала работи: Ставри Таргов
Откриха салмонелоза в детска ясла във Варна

Момиченце от Детска ясла „Звънче“ на ул. „Рила“ 2 във Варна е дало положителна проба за салмонелоза, алармираха родители. То е било със съмнение за грип, но след назначеното изследване се оказало, че е болно от бактериалната инфекция.

 

Уведомени сме за случая, детето е изолирано вкъщи и поставено на домашно лечение, съобщи д-р Янка Драганова, шеф на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция във Варна.

 

Дали сме указания за изследване на всички контактни негови връстници, учителите и помощник-възпитателите. Групата, в която е било, е под карантина, и не приема нови деца. Яслата е под постоянно наблюдение, увери д-р Драганова. Засега не е ясно как детето се е заразило.  

 

Салмонелозата е хранително отравяне, причинено от  бактерия. Човек може да се зарази при консумация на месо, мляко и яйца от болни животни и вторично заразени продукти, както и от храни (сурови или обработени), престояли на топло или в чието приготвяне са използвани заразени продукти.

 

Инкубационният период е от няколко часа до 2 - 3 дни. Симптомите са прилошаване, повръщане, треска, повишена температура, главоболие, болки в корема, слабост, стомашно разстройство. 

 

Обикновено се назначава лечение с антибиотик.

 

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна