IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
13:24 | 11 февруари 2019
Обновен: 18:20 | 10 април 2024

Производителите на памперси ще бъдат задължени да финансират еко-кампании по почистване

Доц. Симеонова: По хранителната верига пластмасата достига и до нас, хората

По материала работи: Слав Велев
снимка: Ели Маринова

От отделния човек тръгва опазването на природата. Хората не са достатъчно информирани. Ако не се насочи вниманието им, няма как да се активират в тази посока. Това каза в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов доц. д-р инж. Анна Симеонова от катедрата по Екология и опазване на околната среда към Техническия университет, Варна. „Широк е спектърът на замърсителите в Черно море. Политиката по управление на водите у нас е сред най-добре  регулираните в международен, европейски и национален аспект. Става дума за огромно море от законодателство, международни директиви и конвенции. Според доклад, публикуван от NBC News, фасовете от цигари са най-големият замърсител на океаните, предизвикан от човека. Освен фасовете, основен замърсител са и чаши и бутилки от пластмаса“ – уточни доц. Симеонова.

 

По време на голяма буря през февруари 2010 г. за една нощ морето изхвърли поляна от водорасли, преплетени от безброй пластмасови отпадъци.

 

По нейни думи първата кампания за мотиторинг по морския бряг показва, че основното замърсяване на водата в Черно море също е пластмаса – над 80%. Следват отпадъците от стъкло, керамика, дърво, текстил, медицински и др. Ще бъдат напълно забранени някои полимерни отпадъци и  продукти като накрайниците на клечките за уши, бъркалки за кафе, прибори за хранене. Ще бъдат разрешени пластмасови бутилки, но само с прикрепено капаче. Всичко това е взето като решение през януари 2018 г. чрез Стратегията на Европа за пластмасата. В нея са набелязани 10 мерки, за които трябва да се предприемат стъпки.

 

„В днешно време когато всички сме забързани, младите майки са улеснени чрез използването на памперси.  Ще се предприемат мерки по отношение на еднократните пелени. Те влизат във втората група отпадъци, които трябва да се ограничат – мокри кърпички и санитарни материали. Те ще бъдат редуцирани. Всички производители на цигари, мокри кърпички и памперси ще бъдат принудени да се включат чрез финансови механизми в мероприятията за почистване на тези отпадъци и за управлението им. До 2030 г. всички полимерни материали, опаковки, трябва да бъдат произвеждани от материали, които да се рециклират.

 

Европа си е поставила доста амбициозни цели, защото мерките неминуемо ще доведат до вълна от недоволство от страна на производителите.

 

Тези въпроси ще се поставят на обсъждане. Когато се взема едно екологично решение,  то трябва да бъде компромисно. Всеки трябва да жертва някакви свои лични интереси. Решения обаче трябва да се вземат, защото тази тенденция е много притеснителна в целия свят. Вече се обсъжда не само какво е количеството на отпадъците, а и това – какво те причиняват на морската екосистема. По хранителната верига тези отпадъци достигат и до нас, хората“ – отбеляза още доц. Симеонова.

 

==

Според доклад, публикуван от NBC News, фасовете от цигари са най-големият замърсител на океаните, предизвикан от човека. Филтрите са основното притеснение на еколози и учени, които са изненадани, че този продукт е останал извън всякакви еко регулации. 5.6 трилиона фаса се изхвърлят по земята и във водата всяка година в света. Откакто се води подобна статистика от 1986 г., филтрите от цигари са най-събираният боклук по плажовете вече две десетилетия. Те се състоят от целулозен ацетат - материал, на който му трябват поне 10 години, за да се разгради. Тепърва предстои да се въведат регулации срещу безнаказаното изхвърляне на фасове и филтри, а до тогава можем да направим нещо лесно - да ги изхвърляме в кошчетата за боклук, а не да ги „садим“ в пясъка. Доказано е – няма да поникнат нови.

Ели Маринова

Снимки авторът

 

Вижте целия разговор тук: 

 

 

Коментари

Новини Варна