IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
09:47 | 14 февруари 2019
Обновен: 14:45 | 15 март 2024

Заради африканската чума въвеждат железни мерки в свинекомплексите

В 3-километровата зона, където е намерено дивото прасе, 10 животни ще бъдат унищожени

По материала работи: Пламен Янков
Най-важното е да не допуснем африканската чума да не се прехвърли по домашните животни, каза зам.министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов(вдясно). Снимка авторът

В двата големи свинекомплекса във Варненска област – в с. Слънчево и в с. Брестак, се въвеждат железни профилактични мерки. Животните там ще бъдат изследвани допълнително за африканска чума на всеки 15 дни, затяга се и пропускателният режим. Това реши регионалната епизоотична комисия, която заседава при областния управител Стоян Пасев. В нейната работа участва и зам.министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов.

 

Най-важната задача е да се разделят популациите на дивите и домашните свине, посочи той. В 3-километровата зона, където бе намерено умрялото диво прасе в района на кв. Повеляново, стопаните трябва да заколят задължително своите животни, които са около 10 на брой. Ако не го сторят, това ще стане принудително, за да се избегне евентуална зараза, обясни зам.министърът. Кметовете на общини са задължени да направят инвентаризация на домашните прасета и да следят за нелегални фермерски пазари, а полицията ще контролира строго придвижването на животни по пътищата на областта, както и транспорта на разфасовано месо. От своята страна ловците ще трябва да претърсят района и за други трупове на диви прасета и да сигнализират институциите. Най-важното сега е хората да са бдителни, за да се избегне огнище на заразата, подчерта Иванов.


Стана ясно, че умрялото диво прасе е било занесено в дома на един от намерилите го ловци, където е одрано. Там мъжете се усъмнили, че има нещо нередно и сигнализирали ветеринарните власти. Мястото е дезинфекцирано, а трупът на дивото прасе е заровен на безопасно място. В близките 1 – 2 г. районът на „Повеляново“ ще е рисков за отглеждане на домашни прасета, предупреди д-р Георги Чобанов от Българската агенция по безопасност на храните.  

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Коментари

Новини Варна