IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
14:16 | 18 февруари 2019
Обновен: 07:59 | 28 март 2024

Чиновническа грешка обърква деня на обесването на Левски

Защо Апостолът на свободата не е канонизиран за светец?

По материала работи: Слав Велев
Чиновническа грешка обърква деня на обесването на Левски

18 февруари е истинската дата, на която е обесен Апостолът на свободата. Много градове у нас поправиха историческата грешка на незнайния чиновник, който не преброил правилно дните при преминаването към Григорианския календар. Това каза историкът Станка Димитрова, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“ в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов. „Преди много години, когато у нас се въвежда Григорианския календар (1916 г.), изчисляването на датите става с прибавянето на 13 дни, (но за дати след 1900 г.). Събитията преди това обаче трябва да бъдат осъвременени с прибавянето на 12 дни. Когато се изготвя един от първите календари след 1916 г. някой е решил, че 19 февруари замества старата дата 6 февруари. И така години наред по силата на инерция честваме гибелта на Левски един ден по-късно, на 19. В някои от градовете в България вече коригираха тази дата и я отбелязват на 18 – в Карлово, Велико Търново, Ловеч, както и градове в Южна България. Мисля, че е въпрос на време да се коригира и във Варна. В учебниците също трябва да се изчисти тази неточност. Общобългарският комитет „Васил Левски“ излезе със становище за промяна на датата“, отбеляза историкът.

 

По думи на Станка Димитрова, новият календар на комитета за 2019 г. има само една картина. Това е творба на проф. Пламен Вълчев. Мотото е интересно : “Губя само мене си“. Това е част от писмото, което той пише до Панайот Хитов през 1868 г., в което му казва, че е променил посоката на действията си да създава революционна организация. Там той написва вечното „Ако печеля, печели цял народ, ако загубя, губя само мене си.“ На тази картина Левски е в затвора, умислен, умълчан. „Много е изразителна тази творба. Тук той вече знае, че няма да излезе от този затвор, дава си  равносметка, но и пита: Вие направихте ли нещо за това дело?“.

 

По отношение на канонизирането му като светец, Светият синод счита, че това няма как да стане, защото Апостолът неволно е убил дете. „Прав е Светият синод да приеме или не дадена личност за светец, счита Станка Димитрова. Ако не бъде канонизиран обаче, това ни най-малко не омаловажава целия му живот, обаяние и дело. Левски е светец в сърцето на всеки българин. Истината е, че неволно при самоотбрана той намушква това 11 годишно момче – слугинчето на Денчо Халачев. Цял живот се е терзаел за това, пише го и в писмата си. Има запазени повече от 250 документа от него. Надявам се от турските архиви да бъдат разчетени още. Наскоро стана популярна една новооткрита негова снимка от Истанбулския архив. Очакваме още документи главно около залавянето и разпитите му.

 

Има някои неизяснени моменти около живота на Левски.

 

И досега битува клишето, че Ботев е бил образован, а Левски просто дошъл от Карлово, останал от малък сирак. Това не е така. Левски има едно добро образование. Той е учил богословие, чужди езици, има военна подготовка. Работил е с няколко езика. Ако човек вникне много внимателно в неговите писма, ще види как иносказателно, цитирайки Библията, ги ползва за революционното дело. Това го може само един образован човек. Документите ни говорят, че Левски знае какво е положението на Балканите, в Европа, интересува се от международната обстановка.  Този малък негов тефтер говори много за него самия. Той е пеел чудесно. И до днес не можем да разгадаем докрай единственото му едно изречение-обръщение към своя народ. Упрек ли е, тревога ли е, мъка ли е за този народ, за който той въобще не се замисля? Голям мит е, че е увличал след себе си хората, но той не бил достатъчно интелигентен, за да пише вестници. Това не е истина. Той е сътрудничел и на ЦРК в Букурещ и е създал толкова много комитети. Това значи, че умеел да говори. Левски е един бисер без стойност. Бил е много раним.

 

Носил е страдание цял живот със себе си.

 

Трудно ни е днес да проумеем как се е придвижвал и как е успявал. Левски е единствен. Нему равен няма. Всеки си има своя ореол“ – каза още Станка Димитрова.

 

През 2018 г. Общобългарският комитет „Васил Левски“  е провел много събития с ученици и студенти. За първи път тази година комитетът ще направи среща на младите възрожденци в съответните региони. Това са клубове, които са изградени по места. Тук във Варна на срещата през месец юни възрожденците ще разкажат какво е свършено през последните години.

Ели Маринова

Илюстрация проф. Пламен Вълчев

 

Коментари

Новини Варна