IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
10:48 | 19 февруари 2019
Обновен: 18:09 | 21 март 2024

Високотехнологичното лечение спасява пациенти с остър инсулт в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна

Във връзка с увеличаващия се брой на пациентите в клиничната практика е въведено и периодично обучение на персонала

По материала работи: Ставри Таргов
Високотехнологичното лечение спасява пациенти с остър инсулт в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна

На всеки 30 минути пациент с инсулт, който е можел да бъде спасен, умира  или се инвалидизира необратимо, тъй като е бил лекуван в болница, в която не се прилага специфично диференцирано лечение при показания на съответния болен. Това обясни проф. д-р Силва Андонова, началник на втора  неврологична клиника в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна.

 

Прилагането на мултидисциплинарен подход при пациенти с остър исхемичен инсулт води до намаляване на смъртността и инвалидизацията и до по-добър клиничен изход от болестта.  

 

Данните, изнесени от НЦОЗА за случаите на остра мозъчно съдова болест по диагнози през 2018 г., показват тенденция към увеличаване на пациентите с остър инсулт. Броят на хоспитализираните през 2018 г. е 57  802, от които 52 205 с мозъчен инфаркт, 3 609 с вътремозъчен кръвоизлив, 551 със субарахноидален кръвоизлив, 1 437  - с неуточнена етиология. Диференцирано лечение чрез интравенозна тромболиза е проведено при 748 пациенти с остър исхемичен инсулт.

 

Проведена е ангиопластика или хирургична интервенция при 75 души с хеморагичен инсулт и при 94 с мозъчен инфаркт. Няма данни колко от пациентите са лекувани в профилирано отделение за лечение на инсулти. Данни сочат, че от всички пациенти с остър инсулт  12 122 са лекувани в интензивно отделение.

 

Проведен задълбочен анализ на броя на преминалите пациенти с остър мозъчен инсулт в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна, даде основание през 2013 г. да се създаде Отделение за лечение на остри мозъчни инсулти.

 

То е специализиран център с обособени легла, предлагащи интердисциплинарно лечение на инсулти чрез терапия, насочена към острия инсулт и придружена с ранна рехабилитация.

 

Особено важна е организацията на медицинската помощ и най-вече последователното осъществяване на различните етапи на помощта – диагностика и лечение в острата фаза, вторична превенция и ранна рехабилитация. „Известни са видовете организации и структурите за лечение на острия инсулт, налице е концепция за разкриване на профилирани отделения за лечение на острия инсулт, заложени и в Националния консенсус за профилактика, диагноза, лечение и рехабилитация на мозъчно съдовите заболявания, но на практика в България все още структурирането на такива звена не е рутинна практика“, казва проф. Андонова.

 

Във връзка с непрекъснато увеличаващия се процент на пациенти с остър инсулт, хоспитализирани в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна, в клиничната практика е въведено и периодично обучение на персонала (минимум два пъти годишно), насочено към диагностиката и лечението на болните с остър инсулт.

 

Диференцираното лечение на острия исхемичен инсулт включва самостоятелно или последователно прилагане на интравенозна тромболиза и/или тромбаспирация и/или механична тромбектомия. Изборът на лечебния подход е строго индивидуален и съобразен с възможностите на здравното заведение.

 

Започналата интравенозна тромболиза може да бъде продължена с тромбаспирация и/или механична тромбектомия в най-близкия териториално разположен Високотехнологичен мозъчносъдов център, ако са спазени всички условия за това, липсват противопоказания и е осигурен специализиран медицински транспорт.

 

Необходимо условие за провеждане на високоспециализирано диференцирано лечение е болницата да разполага  със спешно/интензивно отделение, КТ скенер 24 часа/ 7 дни в седмицата/365 дни в годината, клинична лаборатория и леглова база за настаняване на пациентите с инсулт след провеждане на специализираното лечение, обучени екипи за провеждане на лечение с  rt-PA и възможност за провеждане на ендоваскуларно лечение - обособен мултидисциплинарен екип от невролог, интервенционален рентгенолог/невролог/неврохирург, анестезиолог, както и специалист - неврлолог, който да ръководи терапевтичния процес.

 

„В резултат на непрекъснатото обучение на медицински специалисти от различни звена, в УМБАЛ „Св. Марина“ расте броят на болните с остър исхемичен инсулт, лекувани с тромболиза. От три години в университетската болница във Варна функционира високотехнологичен мозъчно съдов център, в който се провежда и ендоваскуларно лечение на пациентите с остър мозъчно съдов инсулт“, каза още проф. Андонова.  

 

Черно море

 

 

 

Коментари

Новини Варна