IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Общество
11:46 | 20 февруари 2019
Обновен: 18:09 | 21 март 2024

Нова процедура за диагностика при рак на простата стартира за първи път в страната в “Св.Марина“- Варна

По материала работи: Слав Велев
Нова процедура за диагностика при рак на простата стартира за първи път в страната в “Св.Марина“- Варна

През март в Клиниката по нуклеарна медицина и метаболитна терапия в УМБАЛ “Св.Марина“ - Варна предстои да стартира нова високотехнологична процедура за диагностика при простатен карцином и невроендокринни тумори. Процедурата ще бъде основана на използването на галий – белязани радиофармацевтици, което се въвежда за първи път не само в България, но и в Източна Европа, а „Св. Марина“ се нарежда сред малкото болници в ЕС, предлагащи подобна услуга.

 

Изследването на простатния карцином и невроендокринни тумори  ще се извършва с така наречения ПЕТ скенер или позиторно-емисионен томограф, който работи в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна от 2009г. Новата процедура ще осигури диагноза, стадиране и проследяване на ефекта от лечението при рак на простатата и невроендокринни тумори. Тя ще спести средства и усилия, както от страна на пациентите, така и на болницата, от други скъпоструващи инвазивни и неинвазивни изследвания и процедури и ще оптимизира лечебния план на заболяванията. Процедурата ще се извършва по НЗОК за здравноосигурените пациенти и срещу заплащане за неосигурените.

 

Към момента най-масово използваният радиофармацевтик за диагностика с ПЕТ скенер е радиоактивен флуор - флуродезоксиглюкоза, чрез който успешно се диагностицират голяма част от онкологичните заболявания, но е неприложим при рак на простатата, невроендокринни тумори и др.

Високотехнологичното оборудване, което включва радионуклиден генератор, синтезен модул и апаратура за качествен контрол, е доставено и инсталирано в разширената и реконструирана Клиника по нуклеарна медицина и метаболитна терапия в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна, като в момента се провеждат необходимите тестове.

Коментари

Новини Варна