До 2 г. Във Варна изграждат 2 центъра за хора с деменция
В момента има близо 40 чакащи за социално-здравната услуга
Публикувана: 21 Feb 2019 | 12:23

58 социални слуги се оказват вече на територията на община Варна. Търсим за тях ново качествено измерение, отбеляза пресконференцията зам.кметът Коста Базитов.

 

 

До 2 години във Варна ще бъдат изградени Център за грижа за хора с различни форми на деменция и Дневен център за подкрепа на хора с различни форми на деменция и техните семейства. Това съобщи на пресконференция зам.кметът на общината Коста Базитов. Първият ще е с капацитет 15 души и ще се намира до обръщача в район „Вл.Варненчик“, близо до къщичката за Могилино. Той ще разполага с 550 кв. м площ. Вторият ще бъде за 40 души и за него ще бъде ремонтирана основно сграда на територията на СУПЦ „А.Железкова“. Предвидената площ е от порядъка на 578 кв. метра. Средствата за двата центъра са в размер на над 1,365 млн. лв., като 81% от тях са от еврофондове.

 

След като бъдат изградени, ще се търсят европари и за тяхното оборудване, издръжката им ще бъде по линия на държавно-делегираните дейности.

 

Това е услуга, каквато Варна не е имала досега и ще бъде от голяма полза за потребителите, отбеляза Адриана Григорова, шеф на дирекция „Социално подпомагане“ – Варна. По последните данни между 35 и 40 души се нуждаят от подобна специализирана грижа.

 

Изграждането на центровете е свързано пряко с процеса на деинституциализацията, който върви активно в нашата страна, каза директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане във Варна Димитричка Кънчева.

 

Предстои обявяването на обществена поръчка за ремонта на бъдещия дневен център, каза още зам.кметът Базитов.

 

Деменцията е един от най-значимите здравни и социални проблеми на XXI век в резултат на високата заболеваемост, прогресивната загуба на автономията на пациентите и спецификата на необходимите грижи, изискващи големи медицински, морални и финансови разходи.

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Снимка: ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Коментари ( 0 )