Експерт: Наднорменото тегло при детето води до бъбречни проблеми
Всеки пети мъж и всяка четвърта жена са с нарушена функция на отделителните органи
Публикувана: 14 Mar 2019 | 14:01
ДОЦ. Д-Р С. СТАЙКОВА, ПРОФ. Д-Р В. МАДЖОВА И ПРОФ. Д-Р Д. БЛИЗНАКОВА (от ляво надясно) наблегнаха на факта, че ранната превенция е решаваща за преодоляване на бъбречните заболявания.

 

850 млн. души по света страдат от бъбречни заболявания с различен произход. Това стана ясно на пресконференция в УМБАЛ „Света Марина“ Варна. Поводът бе Световният бъбречен ден 14 март.

 

В световен мащаб нарушена бъбречна функция се открива при всеки един от петима мъже и всяка четвърта жена между 65 и 75 години, а над тази възраст всеки втори страда от нея.

 

Статистиката е тревожна и мога да кажа, че 10 % от населението в света страда от хронични бъбречни заболявания, заяви по време на пресконференцията доц. д-р Светла Стайкова, началник на клиниката по диализа към УМБАЛ „Света Марина” във Варна. Хроничното бъбречно заболяване убива над 2,4 милиона хора по света годишно и е шестата най-бързо зачестяваща причина за смърт. Към 2030 г. тази цифра може да достигне 5,4 млн. Т.е., всяка година се регистрират към 250 000 нови пациенти, добави доц. Стайкова.

 

В национален мащаб статистиката се припокрива, посочи тя, уточнявайки, че около 13 % от жените и 17 % от мъжете в България страдат от бъбречни заболявания.

 

Тази година Световният бъбречен ден цели да изостри вниманието към нарастващия процент на  заболяванията в световен мащаб, като акцентът е насочен към ранната диагностика и превенцията, отбеляза доц. Стайкова.

 

Симптомите на бъбречните заболявания са умора, загуба на апетит, амонячен дъх, трудно и често уриниране, поясна болка. Навременното диагностициране на болестта е от ключово значение за успешно лечение, напомни тя.

 

Що се отнася до рисковите фактори, те са високо кръвно налягане, диабет, наднормено тегло, тютюнопушене, както и фамилна обремененост.

 

Проф. д-р Валентина Маджова, нефролог,  изтъкна наднорменото тегло при децата като основен фактор за развитие на болестта в по-късен етап.

 

Проф. д-р Д. Близнакова, директор на Медицински колеж – Варна, призова да се търсят скритите симптоми: безапетитие, ненаддаване на тегло, повръщане, отпадналост, нежелание за игра в детската възраст, неспокойствие, вяла струя на урината. Всичко започва от детската възраст, изтъкна тя и уточни, че от раждането до 4-годишна възраст вродените заболявания на отделителната система и наследствените заболявания са водещи причини за хронично бъбречно заболяване.

 

МАРИАНА СТОЙКОВА

Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Коментари ( 0 )