IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
16:07 | 15 март 2019
Обновен: 18:29 | 14 април 2024

Ето как ще изглежда новата библиотека във Варна (СНИМКИ)

Тя следва да приюти богата колекция от над 860 хил. издания

По материала работи: Пламен Янков
Ето как ще изглежда новата библиотека във Варна (СНИМКИ)

 

 

Актуални визуализации на завършения, дълго очакван, работен проект за новата сграда на Регионална библиотека П.Р. Славейков във Варна разкриха от холандското студио „Аркитектс фор урбанити”. Това се случва близо 3 години след спечеления от тях международен архитектурен конкурс, организиран от Община Варна.

 

 

Новата библиотека следва да приюти богата колекция от над 860 хил. издания, да предостави нова среда за културно-масови мероприятия на варненската общественост и да се превърне в една от архитектурните забележителности на града и на Черноморието.

 

 

Кметът Иван Портних разкри, че изборът на изпълнител и началото на строителството следва да започнат през настоящата година, след като през 2018 сградата получи разрешение за строеж.

 

 

Носеща името на знатния български поет Пенчо Славейков, Регионалната библиотека води началото си от Варненската книжовна дружина, основана през 1883 година и през последните няколко десетилетия изпитваше остра нужда от нова модерна сграда, която да приюти всичките й отдели, разпръснати в шест отделни сгради из града.

 

 

Главният архитект Виктор Бузев е подчертавал не веднъж важността на проекта за града и е заявил, че е стартиран процесът за осигуряване на финансиране на строителството от държавния и местен бюджет, както и от други фондове. Сградата ще е със съвременно оборудване и най-нови технологични въведения- електронен регистър на книгите, мултимедийна зона, многофункционални семинарни зали, игрална зона за деца и активности за всички възрасти. Наред със зоните, в които се съхраняват книгите, ще има и такива за социални активности и контакти.

 

 

Проектът се характеризира с изчистен, монолитен дизайн и стъпаловидно протичащ атриум, като огромно градско стълбище, осигуряващо впечатляващо обществено пространство в интериора на сградата и пряка връзка с нивото на улицата и града. Както главният архитект Виктор Бузев е споменавал, журито на конкурса е било единодушно, че сградата си хармонира със заобикалящата я среда, включително  и със сградата на общината. Тя прави  препратка към съседната монолитна и „бруталистка“ сграда със своята „затворена“ фасада от широкоформатни релефни панели от видим бетон и предстенна обшивка от алуминиева мрежа, контрастиращи рязко с остъклените фасади на атриума и фоайето, които са „отворени“ към публичното пространство.

 

 

Новата библиотека на Варна ще предоставя редица обществени услуги и активности за всички възрастови групи.

 

 

Подземен паркинг на три нива за 300 автомобила, ще е автономно достъпен, 24 часа в денонощието, обслужващ голяма част от централната  зона на града. Предвидени са 30 места за зареждане на електромобили, както и велостоянки за 200 велосипеда.

 

 

Партерното ниво помещава главното фоайе с информация, зона за обслужване на читатели и бистро. Тук са разположени и обществено достъпните изложбена зона, център за обучение и семинари с шест самостоятелни зали и главна  концертна зала с 200 места.

 

 

Същинските библиотечни функции на сградата са организирани на горните пет нива, включващи детски отдел със зона за интерактивно обучение и игри, тийнейджърски отдел, този за възрастни, отдел Изкуство и мултимедия, както и Немската и Американска читални. 

 

 

Множество индивидуални и групови читателски места са разположени в различни зона на библиотеката, както и  малки амфитеатрални подиуми, предоставящи възможност за организиране на неформални мероприятия  и беседи.

 

На 4-ти етаж е разположена Медиатеката -  зона за прослушване на аудио записи и преглед на мултимедийната колекция. На пети етаж е основната читалня на библиотеката, където могат да се преглеждат издания и от депозитния архив, поместен в монолитната задна част на сградата. Богато остъклен павилион с кафе и читателски зони е организирана на най-горното ниво, предоставящ лесен достъп до озеленената покривна тераса.

 

 

Други характерни белези на сградата са панорамният асансьор на южната фасада, 24-часова система за връщане на книги, един от най- големите покриви е екстензивно озеленяване в България, както и използването на качествени, иновативни материали в интериорното пространство.

 

 

Надграждането на типичните библиотечни функции обещава да превърне Новата библиотека на Варна в кондензатор на обществено внимание и среда за социална активност от нов тип. Предстои да бъде обявена тръжна процедура за изпълнител в най-кратък срок и строително монтажните работи да започнат още в рамките на тази година.

 

Коментари

Новини Варна