IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
15:59 | 17 март 2019
Обновен: 17:27 | 14 април 2024

330 гимназисти се състезаваха във Варна в дебати на английски език

Домакин през уикенда бе МГ „Д-р Петър Берон"

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Състезание по английска реч и дебати за ученици от гимназии в Североизточна България се проведе през уикенда в морската столица. „Участие взеха над 330 гимназисти от 22 училища, каза Божидар Клоучек, представител на управителния съвет на фондация "БЕСТ". Състезанието се проведе във варненската МГ "Д-р Петър Берон". И по време на надпреварата, а и при награждаването в неделя, 17 март, английски език бе единственият, на който говореха участниците.

 

„Състезанието беше по дебати и публична реч на английски език, включващо в себе си различни категории събития – от дебати, през поезия, до креативен театър. Всички събития са на английски език и в тях се представят български гимназисти. Учениците се състезаваха в пет категории: оригинална ораторска реч – категория, в която учениците сами пишат и представят своя аргументирана реч, интерпретация на поезия, на проза, дебати в World Schools формат и драматичен дует – креативна мини-пиеси с двама участници, със специални правила, които правят изпълнението им още по-впечатляващо“ – отбеляза още Клоучек.

 

Калина Христова от АЕГ „Гео Милев“, Русе: „Радвам се на златния медал, който взех. Занимавам с дебати вече 3 години. Благодарение на състезанието аз развих общата си култура. Дебатираме на различни теми - политически, морални, социални и ме предизвиква това разнообразие. Мисля, че не е нужно да завършиш ЕГ, за да владееш добре английски, но общообразователните училища, които нямат езиков профил едва ли дават тази насоченост и добро ниво на владеене на езика. В училище имаме американка - помощник учител и това много ни помага. Мисля да уча международно право. От малка мечтая да работя в ООН и да защитавам човешките права. Дебатите ми дават нужния опит да се занимавам с това“.

 

Бисер Ангелов, 11 клас, МГ „Д-р Петър Берон“, Варна: Занимавам се с дебати от тази учебна година и това ми е второто състезание. Зарадва ме златното отличие. Мисля, че това ниво на владеене на английски език може да се достигне във всички гимназии. Да, профилирането ти дава по-добра подготовка, училището ти дава възможност, а ти сам трябва да поемеш инициативата да се реализираш. Езикът не се научава само в клас. Това е едно говорене, което трябва да се упражнява. Мисля, че английски език в днешно време е нужен. Друг е въпросът дали това е добро или не, но е основният  език  за комуникация, който се използва навсякъде. Малко компании се ограничават до употребата само на родния си език при наемане на работници и специалисти. Английски стана универсален език. Занимавам се с писане на английски, за да го упражнявам. Мисля да се занимавам в бъдеще с политология, а „Дебатите“ ми отвориха очите, че мога да споря. Стана ми ясно, че ми е интересна политиката. Разширявам хоризонтите на мислене, поставяйки се от двете страни на спора. Още не съм решил дали да остана в България“.

 

Организаторите се бяха погрижили да разнообразят церемонията в неделя, вкарвайки театрални моменти тип „Оскар“ при награждаването, което само повдигна настроението на англоговотрящите гимназисти.

Ели Маринова

Снимки авторът

Коментари

Новини Варна