IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Общество
14:26 | 18 март 2019
Обновен: 21:43 | 26 март 2024

Изграждат нови детски градини във Варна

И. Портних: Ще имаме най-модерното ново училище в България

По материала работи: Слав Велев
снимка: Пламен Гутинов

Няколко нови детски градини ще бъдат построени във Варна, каза кметът Иван Портних по време на подписване на Kолективен трудов договор (КТД) в сферата на общинското образование. „За едната детска градина върви тръжна процедура, за другите буквално до седмици ще излезе разрешение за строеж“.

 

Напредва и работата по изграждането на новата Математическа гимназия в града, а големи фирми от IT сектора вече проявяват интерес към оборудването на най-модерното ново училище в страната с нови технологии, отбеляза още кметът. „За Математическата гимназия е изготвено техническо задание съвместно с ръководството на гимназията. В момента експертите в Общината обобщават параметрите и необходимата документация, която трябва да бъде изготвена във връзка с подготовка за пускане на обществена поръчка за избор на изпълнител. На два етапа държавата предостави два терена, които обединихме. На обща площ около 22 декара ще бъде изграждана новата ни гимназия. Голямата ни амбиция е територията, на която са разположение техникумите и новата гимназия, да се обедини и се превърне в един прекрасен образователен кампус. До края на годината бихме могли да преминем през процедурите за избор на изпълнител. Стои въпросът и с финансирането на сградата, тъй като тя е от една страна голяма, искаме от друга страна това да е най-модерното училище, което е изграждано в България. Вече имаме сериозни компании от IT сектора, които отсега декларират участие в оборудването на гимназията. Идеята е там образователният процес да е свързан с най-високите технологии. Ще разчитаме естествено на подкрепа от държавата в реализацията на новата сграда на Математическата гимназия“ – каза още Иван Портних.

Ели Маринова

Снимка Пламен Гутинов

 

Варненските учители с повече отпуск и пари за облекло в следващите 2 години

 

Лекари от МБАЛ “Света Анна” спасиха млада жена и бебето й

Коментари

Новини Варна