IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
15:29 | 19 март 2019
Обновен: 06:02 | 25 април 2024

Бизнесът търси млади икономисти във Варна

Над 60 работодатели и представители на различни браншови организации участват в десетото издание на кариерния форум на Икономическия университет

По материала работи: Слав Велев
НАД 60 РАБОТОДАТЕЛИ И ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА РАЗЛИЧНИ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ участват в десетото издание на „Кариери 2019-а“.

Бизнесът се срещна със студенти от Икономическия университет във Варна. Над 60 работодатели и представители на различни браншови организации участват в десетото издание на кариерния форум. „Кариери 2019-а“, което се организира от екипа на сектор „Алумни и кариери“, Студентския съвет и мрежата за сътрудничество на ИУ – Варна, с бизнеса. 

 

Висшето училище вече десет години работи за кариерното развитие на младите хора и изграждането на устойчиви взаимоотношения с бизнеса. Форум „Кариери“ събира на едно място фирми от различни браншове, за да предложат на студентите възможности за стаж или работа, а на работодателите – високо подготвени млади специалисти в различни области.

 

„Средно на една фирма се падат поне по петима, които биват интервюирани и наети. Имаме много примери от м.г.“, каза Ивелина Тодорова - сертифициран кариерен консултант в ИУ – Варна.

 

Именно на Студентската улица в университета започва кариерата на Айхан Юнал, представител на фирма. Той е трети курс, специалност „Бизнес икономика". „За мен чувството е уникално, понеже миналата година бях пред щанда и си търсех работа, с която да градя кариера в България, а сега съм зад щанда и търся нови мотивирани хора, сред които аз бях преди една година“, сподели той.

 

В университета има създадена иновативна партньорска мрежа UEBN, в която към момента са регистрирани над 3700 студенти, близо 5800 алумни и над 1000 работодатели.

 

„В тази платформа се отчитат задължителните за студентите ни стажове в трети курс, като през нея фирмите имат възможност да наемат студенти и завършили за работа и стаж, директно свързвайки се с отсрещната страна“, каза доц. д-р Мария Станимирова, ръководител на платформата.

 

Божидар Панайотов е студент четвърти курс. Търси работа във фирма, в която може да се развива.

 

„Мнозина държат най-много на заплатите. За мен е важно компанията да ми донесе нужното поле за развитие, да надградя уменията и по този начин да помогна и на самата фирма работодател“, смята той.

 

Акцентът на форума тази година е активната предварителна подготовка на студентите за успешно представяне на знанията и уменията им пред работодателите. За целта са организирани интерактивни обучения с едни от най-добрите представители от практиката. Форумът продължава и в следващите дни.

 

РАДОСЛАВА ХРИСТОВА

Коментари

Новини Варна