IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
16:11 | 19 март 2019
Обновен: 07:38 | 24 април 2024

Медицинските сестри плашат с вълна от протести

В отворено писмо до институциите те предупреждават, че състоянието на здравните грижи у нас е критично

По материала работи: Слав Велев
Снимка: архив

 

Ако и този път не бъдем чути, вълна от организирани протести ще залее цялата страна. Това се казва в отворено писмо на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи(БАПЗГ) до парламента, правителството, президентството и синдикатите. То е изпратено и до Медийна група „Черно море“ от председателя на регионалната колегия във Варна Райна Бояджиева. 

 

След последното си редовно заседание  Националният съвет на организацията за пореден път алармира управляващите и обществеността за критичното състояние на здравните грижи у нас, водещи до сериозен риск за националната сигурност на страната:

 

 Лечебните заведения не могат да функционират без професионалисти по здравни грижи;

 

 Поради липса на медицински специалисти ще бъдат затваряни болници;

 

 Много специалисти работят на две и повече места и спасяват здравната система от колапс;

 

 Прекомерната умора се отразява негативно на здравето на медицинските специалисти и качеството на работа;

 

 В лечебните заведения се пренебрегват дори и най-минималните стандарти за съотношение между медицински специалисти и брой обгрижвани пациенти.

 

БАПЗГ най-отговорно заявява, че изцяло подкрепя справедливите искания и законните протестни действия на колегите от всички региони на страната, където проблемите в лечебните заведения не са решени.

 

Настояваме за ясни ангажименти от страна на властимащите, за да имат българите безпрепятствен достъп до качествени здравни грижи, се казва още в отвореното писмо.

 

Необходими са спешни мерки за:

 

 Политическо съгласие за достойни възнаграждения, добри условия на труд, професионална квалификация и кариерно израстване.

 

 Задължително спазване на заложените в КТД договорености с активното участие на синдикатите.

 

 Дългосрочна визия за здравните грижи до 2030 година с план за действие, с точно определени срокове, финансиране и отговорни институции, завършва отвореното писмо.

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Коментари

Новини Варна