IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
10:21 | 19 март 2019
Обновен: 07:58 | 25 април 2024

Молдовци и украинци - това ще е персоналът на морето

Оферта: Висше образование, английски... по 800 лв. за 3 месеца

По материала работи: Слав Велев
Молдовци и украинци - това ще е персоналът на морето

Както всяка година, така и тази, преди стартът на летния туристически сезон бизнесът тръгна да набира персонал за курортите ни. Най-търсени са сервитьори, бармани и камериери. Средната заплата във Варна е 800 лева, а изискванията са средно или висше образование според позицията и владеене на поне един чужда език – английски, руски или немски. Освен това работата е сезонна и договорите са за по три месеца. Така че българите с нужната квалификация рядко кандидатстват и за пореден път молдовци и украинци ще бъдат наети за работа в курортите ни.Според Константин Занков, експерт от Институт за анализи и оценка на туризма, основният проблем заради които хотелиерите не успяват да наемат персонал, е твърде кратният сезон.

 

"Имаме един тримесечен сезон, което определено е проблем. Успешната формула за един успешен туристически бизнес е да работи около 10 месеца в годината. Идеята е, че той започва от април или март, когато се правят конгресен туризъм, тимбилдинг туризъм, спортни подготовки, вече минава в летния туристически сезон, есента отново се правят събития, конгресен туризъм. Вече после имаме зимни празници и вече хотелът затваря за някакви реновации през януари и февруари", коментира той пред БНТ.

 

В България обаче хотелите стоят затворени през повечето време и няма как да се заплаща на персонал."И когато дойде Великден, тепърва започваме да подбираме персонал, да обучаваме персонал, което определено няма как да бъде една устойчива формула", посочи Занков.Според него е нужда концепция на държавно ниво за туризма, така както е в съседните ни държави.Като пример той посочи Турция, която лятото привлича туристи за почивка, но пред есента и пролетта се е наложила като дестинация за спортна подготовка.

 

"Държавата и бизнесът работят заедно, има дори дотация през ниските сезони, инвестират повече в реклама", допълни експертът. А по нашето Черноморие още в средата на септември всичко затваря и запустява. Според него хотелиерите дори и да предлагат много качествена услуга, но през есента гостите им няма откъде да си купят сувенир, къде да пият кафе, къде да обядват или вечерят извън хотела, в който са отседнали. "При нас всичко спира изведнъж, а ние трябва да продаваме цялостното изживяване", настоя Занков.

 

dnes.bg

Четете още: Ремонтират отсечка от "Хемус" край Варна

Коментари

Новини Варна