Както всяка година, така и тази, преди стартът на летния туристически сезон бизнесът тръгна да набира персонал за курортите ни. Най-търсени са сервитьори, бармани и камериери. Средната заплата във Варна е 800 лева, а изискванията са средно или висше образование според позицията и владеене на поне един чужда език – английски, руски или немски. Освен това работата е сезонна и договорите са за по три месеца. Така че българите с нужната квалификация рядко кандидатстват и за пореден път молдовци и украинци ще бъдат наети за работа в курортите ни.Според Константин Занков, експерт от Институт за анализи и оценка на туризма, основният проблем заради които хотелиерите не успяват да наемат персонал, е твърде кратният сезон.
"Имаме един тримесечен сезон, което определено е проблем. Успешната формула за един успешен туристически бизнес е да работи около 10 месеца в годината. Идеята е, че той започва от април или март, когато се правят конгресен туризъм, тимбилдинг туризъм, спортни подготовки, вече минава в летния туристически сезон, есента отново се правят събития, конгресен туризъм. Вече после имаме зимни празници и вече хотелът затваря за някакви реновации през януари и февруари", коментира той пред БНТ.
В България обаче хотелите стоят затворени през повечето време и няма как да се заплаща на персонал."И когато дойде Великден, тепърва започваме да подбираме персонал, да обучаваме персонал, което определено няма как да бъде една устойчива формула", посочи Занков.Според него е нужда концепция на държавно ниво за туризма, така както е в съседните ни държави.Като пример той посочи Турция, която лятото привлича туристи за почивка, но пред есента и пролетта се е наложила като дестинация за спортна подготовка.
"Държавата и бизнесът работят заедно, има дори дотация през ниските сезони, инвестират повече в реклама", допълни експертът. А по нашето Черноморие още в средата на септември всичко затваря и запустява. Според него хотелиерите дори и да предлагат много качествена услуга, но през есента гостите им няма откъде да си купят сувенир, къде да пият кафе, къде да обядват или вечерят извън хотела, в който са отседнали. "При нас всичко спира изведнъж, а ние трябва да продаваме цялостното изживяване", настоя Занков.
dnes.bg
Четете още: Ремонтират отсечка от "Хемус" край Варна

Зрител: "В дюнера пилешкото беше сурово, от магазина смърдеше"
Сигнал от Helpbook: Суха паста с мухъл, срокът ѝ изтекъл преди 6 месеца
В столично заведение: Храната се приготвя на плот до мишката на компютъра
Рецепта от тефтера на баба: Пита с праз
Мощни бури в едното полукълбо генерират перести облаци в другото
Antares събра $96 млн. за разработване на ядрени реактори за Земята и Космоса
Междузвездната комета 3I/ATLAS е покрита с криовулкани?
Теоретично: Животът на Земята може да е възникнал в определени гелоподобни слоеве
Спортът по телевизията днес, 5 декември
Мачовете по телевизията, днес 5 декември
Янис се отърва от сериозна травма, но все пак ще е аут за седмици
Претендентите за титлата във Формула 1 твърдят, че са спокойни
Дневен хороскоп за 5 декември, петък
10 поверия за Никулден
Ето го цвета на 2026 година според Pantone
ИГРА: Участвайте и можете да спечелите страхотни награди от „Нощна смяна във „Фреди“ 2“
Защо сексът повишава имунитета?
Как влияе захарта на зъбите ни?
УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив организира безплатни прегледи за туберкулоза между 8 и 12 декември
Предменструален синдром – няма единствена причина
S&P 500 и Nasdaq записаха трета поредна печеливша сесия
Сигнал от Helpbook: Суха паста с мухъл, срокът ѝ изтекъл преди 6 месеца
Дьоре от Hensold: Очаквам стоманено десетилетие
Китайски електромобил се разцепи при странна катастрофа
Честит рожден ден, Тайра Банкс – Шоколадовата кралица на модния подиум празнува на 4 декември
Студената луна сбъдва мечтите на 4 зодии
Коментари