IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
11:31 | 21 март 2019
Обновен: 12:21 | 23 април 2024

Бюрата по труда приемат заявки на бизнеса за кадри от Молдова

За мигранти от тази страни не се изискват разрешения за работа

По материала работи: Слав Велев
Бюрата по труда приемат заявки на бизнеса за кадри от Молдова

Работодателите могат да подават заявки за набиране на молдовски работници мигранти по спогодбата за регулиране на трудовата миграция между правителствата на двете страни. Това съобщиха от Регионалната служба по заетостта във Варна.

 

Представителите на бизнеса, които желаят да наемат работници от Молдова, могат да подават своите документи в бюрата по труда. Спогодбата ще се прилага за мигранти, които са граждани на една от двете държави, имат сключен индивидуален трудов договор по тази спогодба и притежават необходимото разрешение за пребиваване на територията на другата държава.

 

Става дума за наемане на работници за първоначален период до една година и с възможност за последващо продължаване за общ срок до три години. Също така за сезонни работници за максималния период, съгласно законодателството на приемащата държава (за България максималният срок за наемане на сезонни работници е 9 месеца в рамките на календарна година).

 

Спогодбата за регулиране на трудовата миграция между България и Молдова беше подписана в средата на миналата година. Всички условия за набирането и наемането на кандидати по заявки на български работодатели вече са уредени чрез процедурата по прилагане на спогодбата.

 

Условията й ще се прилагат единствено за новонаети и не са приложими за вече работещи на територията на нашата страна. Съгласно Спогодбата и процедурата по прилагането й:

  • Посредничеството на Агенцията по заетостта е безплатно.
  • Няма определен годишен контингент/квота.
  • За работниците по спогодбата НЕ се изисква разрешение за работа.
  • Достъпът до пазара на труда се разрешава за заемането на длъжности, за които по закон не се изисква българско гражданство.

 

Работодателите, които проявяват интерес, могат да подават документите си във всяко бюро по труда, без ограничение от месторабота и адрес на управление. Фирми, извършващи посредническа дейност по наемане, освен когато са работодатели, не могат да участват в спогодбата.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна