IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
11:48 | 21 март 2019
Обновен: 08:58 | 20 април 2024

Обучават безработни във Варна за готвачи и камериери

Част от тях ще бъдат наети в туризма още през лятото

По материала работи: Слав Велев
Обучават безработни във Варна за готвачи и камериери

 

Стартира подготовката на първите групи безработни  по проектите на социалните партньори, включени в Националния план за действие по заетостта през 2019 г. Предвидено е в обучения за придобиване на ключови компетентности и професионална квалификация до средата на април 2019 г. в област Варна да бъдат включени общо 443-ма безработни. На територията на Дирекция „Бюро по труда” – Варна, обучение ще преминат 363-ма безработни. От Долни чифлик 20 души ще бъдат включени по проектите, от Провадия - 60.

 

Курсовете, които ще се реализират са по професии предимно в сферата на туризма и дейности, свързани с облагородяването на паркове и градини. Най-много безработни ще бъдат включени в обучение за „камериер” – 93-ма, „работник в озеленяването” – 60, „готвач” – 40 и „работник в заведения за хранене и развлечения” – 35.

 

Общо 55 безработни от областта ще преминат професионална квалификация за продавач-консултант, 52-ма ще бъдат обучени за шивач, 40 за оператор на компютър.

 

В проектите е заложено в обучение да бъдат включени и по 20 души за професиите „екскурзовод” и „заварчик” и по 14 за професиите „касиер” и „сервитьор – барман”.

 

Предвижда се курсовете да приключат през месец юни 2019 г., като на част от успешно завършилите професионално обучение ще бъде осигурена 3-месечна субсидирана заетост.

 

Черно море

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна