IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
09:10 | 21 март 2019
Обновен: 09:35 | 25 април 2024

Сгрешени лабораторни резултати „докараха“ левкемия на дете във Варна

Проверка по случая е извършена, но все още липсва необходимата документация, за да бъде изготвено становище

По материала работи: Слав Велев
Сгрешени лабораторни резултати „докараха“ левкемия на дете във Варна

 

Сгрешен лабораторен резултат накара родители да се усъмнят, че детето им страда от левкемия. След повторно изследване и установяване, че детето е здраво, е подадена жалба до Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна. Месец по-късно официалният отговор е, че проверка по случая е извършена, но все още липсва необходимата документация, за да бъде изготвено становище.

 

Ето накратко и историята. В началото на годината родители забелязват, че 5-годишният им син рязко качва няколко килограма. Посъветвани са да изследват детето за диабет. Посещават лаборатория във Варна, където им е предложена пакетна услуга, включваща изследване на витамин B12. Готовият резултат е можело да бъде проверен онлайн. Стойностите, посочени на сайта, са много над допустимите граници, а това е признак за сериозно заболяване. След спешна консултация с личния лекар детето е насочено към хематолог.

 

„Насрочихме си час. И малко след това, примерно на следващия ден, след като видяхме изследванията, те бяха променени. С различна стойност, в границите на нормалното“ , разказа бащата Радимир Радев.

 

Резултатите на сайта на лабораторията се променят четири пъти в рамките на един ден. Първоначално те са над нормата, впоследствие влизат в норма, на третия път е изписано, че не са готови. Четвъртата промяна отново връща първоначалните завишени стойности.

 

„Звъннахме в лабораторията, но доколкото си спомням, не ни дадоха някакъв конкретен отговор защо така се е случило. Не успяха да ни обяснят защо са променили изследванията“, каза още бащата.

 

Високите нива на витамин B12 могат да са маркер за сериозни заболявания като хепатит, цироза и рак на кръвта.

 

„Това е доста стресиращо. Да ви кажат, общо взето, че детето ви има някакво много сериозно заболяване, което е неустановено. Едно от тях при голямо завишение на B12 може да е левкемия“, поясни Радев.

 

Сериозно притеснени, родителите изследват детето си на друго място. Стойностите са в норма. След като не получават обяснение от първоначалната лаборатория на какво се дължи грешката, подават жалба до директора на РЗИ. В отговора се посочва, че проверка е направена, но няма достатъчно налична информация, за да бъде изяснена фактическата обстановка по случая. От лабораторията не пожелаха да дадат подробности за случая. От РЗИ посочиха, че случаят касае дете и решението за оповестяване на информация могат да вземат единствено неговите родители.

 

МИРЕЛА-АЛЕКСАНДРА ЗАХАРИЕВА

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна