IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
14:07 | 2 април 2019
Обновен: 07:23 | 24 април 2024

Нитрати и нечистотии бликат от обществена чешма в с. Калиманци

Водата е негодна за пиене, съобщават от РЗИ – Варна

По материала работи: Слав Велев
Нитрати и нечистотии бликат от обществена чешма в с. Калиманци

 

Местната обществена чешма до казана в с. Калиманци е с незначително отклонение по показателя нитрати. Това показва анализът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна, правен в периода 1 – 15 март т.г. Същият водоизточник обаче е с отклонения и по редица микробиологични показатели – микробно число при 22 градуса, колиформи, ешерихия коли и ентерококи. Във връзка с това от РЗИ е издадено предписание до кмета на населеното място за поставяне на трайна маркировка, че водата е негодна за пиене.

 

При установени концентрации на нитрати повече от 50 мг/л Здравната инспекция уведомява кметовете на населените места и препоръчва питейната вода да не се ползва за пиене и приготвяне на храна от бременни жени, кърмачки, кърмачета, хора със заболявания на храносмилателната система и панкреаса.

 

През първата половина на март са взети проби от 17 централно водоснабдени селища в областта. Незначителни отклонения са установени само в с. Климентово. Във връзка с това е издадено предписание до ръководителя на ЕТР при „ВиК-Варна” за предприемане на мерки за привеждане в съответствие на питейната вода по показател колиформи в с. Климентово и за провеждане на учестен мониторинг до стандартен резултат, съобщават още от РЗИ - Варна.

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Коментари

Новини Варна