Започнаха честванията на 140-годишнината от приемането на Търновската Конституция във Варна
На форум в Икономическия университет бяха засегнати аспекти на правораздаването, конституционализма и образованието
Публикувана: 15 Apr 2019 | 14:33
Снимки Пламен Гутинов.

Варненският икономически университет тържествено откри Седмицата на правото, посветена на 140 години от приемането на Търновската конституция и празника на юриста. На форума, организиран от катедра „Правни науки“, участва цялата юридическа общност във Варна, студенти и ученици.

 

На форума бяха засегнати три основни аспекта - правораздаване, конституционализъм, образование.  В своя доклад заместник-ректорът на Икономическия университет проф. Евгени Станимиров акцентира върху демографията в световен мащаб, която оказва силно влияние върху образованието и пазара на труда. Според него трябва по-добра взаимовръзка между бизнеса, училището и университета.

 

Заместник-председателят на Районния съд Десислава Живкова представи актуалните усилия на съдебната власт във Варна по отношение на детското правораздaване. В България няма специализирани съдилища, но oт 2015 година в районния и окръжния съд работят специализирани съдебни състави, които касаят дела на деца.

 

Силвия Ангелова е ученичка в 11 клас във Варненската търговска гимназия. Тя е един от бъдещите юристи, които искат да работят в българската съдебна система. Силвия и нейни съученици се интересуват от търновската конституция и бяха подготвили конкретни въпроси по темата.

 

По традиция в следващите дни варненските съдилища ще обявят „Дни на отворени врати“, където младите хора може да разговарят  с магистратите и да научат повече за работата на съда.

 

Радослава Христова

 

Още от: Общество

Коментари ( 0 )