IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
12:48 | 17 април 2019
Обновен: 07:40 | 24 април 2024

Маркировка ще показва откъде идва агнешкото ни за Великден

Ще ядем предимно бг яйца, белите са от Полша

По материала работи: Слав Велев
Маркировка ще показва откъде идва агнешкото ни за Великден

За първи път специална маркировка ще показва на потребителите дали предлаганото агнешко е българско или вносно. Това каза д-р Костадинка Маринова, н-к на отдел „Контрол на храните” при Областната дирекция в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов. Син печат върху месото ще означава, че то е родно производство, а червената маркировка - чуждо. Печатите ще се поставят така, че всяко парче от месото да има съответния печат.  Ще се обръща внимание на хигиенното състояние на обектите.

 

От няколко дни Българската Агенция по Безопасност на Храните (БАБХ) започна проверки по магазините преди Великден. Инспекторите ще следят за качеството на предлаганите козунаци, яйца и агнешко месо, пресни плодове и зеленчуци.  По думи на д-р Маринова, проверките са започналиот 15 април и ще продължат до 6 май. Ще се акцентира върху сроковете, етикетирането и състоянието на обектите, в които се съхранява и продава храна.  

 

Всички яйца, които се предлагат в търговската мрежа трябва да са клас А с маркировка на животновъдния обект и начин на отглеждане на птиците.

 

Ще се контролира състава на боите за яйца. Има съставки, забранени за влагане в боите за яйца. Все още няма фрапиращи нарушения за първите 2-3 дни проверки. По щандовете за месо задължително търговците трябва да обявят произхода на месото.

 

Най-честите нарушения по принцип са неправилно съхранение на продуктите. Има охладени и замразени продукти. Според д-р Маринова не се спазват температурните режими на съхранение. Срещат се продукти с изтекъл срок, лична хигиена не спазва на някои места. Фрапиращи нарушения и през предишните години обаче не са били засичани.

 

Фермерските пазари също ще бъдат проверявани. Дори и през почивните дни.

 

„В зависимост от нарушенията, санкциите са различни – 500-1000 лв. за първо нарушение и над 5000 лв. - за последващо. Тази година търговците се насочват към месо българско производство, което е значително по-скъпо  в сравнение с миналата година. Според тях (търговците) няма достатъчно количество живи животни за клане. Забелязва се внос на агнешко и субпродукти от Нова Зеландия, охладено агнешко месо от Румъния. Но по-голяма част от месото е българско.

 

Яйцата също са предимно български. Тъй като потребителите търсят бели яйца на пазара, а нашите стопани почти не произвеждат такива яйца,  се налага внос на полски бели яйца.

 

Цената на козунаците се определя от съставките им. Тези, които са с яйца, брашно, мая и мляко са значително по-скъпи. Евтините продукти съдържат миксове за козунаци. Те не са непременно опасни. Съдържат съставки, които са разрешени според нормативната база. Производителите са длъжни да оповестят това на етикета. Има и такива, които си позволяват да не обявят всички съставки, но им се налагат санкции. Не сме засичали опасни бои за яйца“, отбеляза още специалистът.

 

При купуването на агнешко месо трябва да се обръща внимание на външния вид. То трябва да е със светъл цвят и да бъде с миризмата на агнешко. При опакованото месо трябва да се следи срока на етикета. При яйцата - да се следи за маркировката. Срокът на годност на яйцето е 28 дни след снасянето и да се съхранява до 18 градуса.

 

Според д-р Маринова, при яйцето маркировката бележи следното: региона, страната и номера на животновъдния обект. Преди този номер е поставена цифра – 1, 2 или 3. 1 е за клетъчно отглеждане на кокошката, 2 – за свободно и  3 - за свободно-подово отглеждане. Все по-рядко се срещат нередовни търговци. На горещ телефон 0700  122 99 , 052 600 870 и на сайта на БАБХ гражданите могат да подават сигнали за нередности.

Ели Маринова

 

 

Коментари

Новини Варна