ВСУ "Черноризец Храбър" участва в Европейската седмица на клъстерите
Иновации в строителството и машиностроенето ще бъдат представени по време на международна среща-дискусия
Публикувана: 17 Apr 2019 | 12:00

 

Иновации в строителството и машиностроенето ще бъдат представени по време на международна среща-дискусия „Съвременно инженерство – иновативно индустриално строителство и машиностроене“, организира Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“, в партньорство с Европейския индустриален клъстер. Срещата се ще се проведе на 19 април 2019 г. от 10.00 часа в Руския център на университета  и е част от Европейската седмица на сътрудничество между клъстерите.

 

Целта на форума е да се обсъдят теми, свързани с философията на клъстерите, ценността на знанието, финансирането, динамичното технологично развитие, високата конкуренция и глобализацията. Важността на сътрудничеството между университетите и индустрията е намирането на нови допирни точки, както и изследване на конкретни проблеми и задачи, свързани с практиката.

 

В кръглата маса ще вземат участие студенти и преподаватели от катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ на ВСУ „Черноризец Храбър“, представители на над 20 компании от строителната индустрията и машиностроенето в Североизточна България, както и членове на клъстерите „Бултехнопласт“ и „Черноморски енергиен клъстер“. Към събитието проявиха интерес представители на Стопанска камара – Варна и почетния консул на Италия за Варна и Бургас – Антонио Таркуинио. Участниците ще коментират потенциала на съвременната наука и нарастващия синтез между образование, наука и индустрия. Ще бъдат представени иновативните магистърски програми на университета „Устойчиво градско развитие“, „Дигитално строителство“, „Предприемачество“, „Кръгова икономика“, „Киберсигурност“ и „Интелигентни системи за сигурност“ и „Data Science“, които са част от новия проект  „Алианс 4.0“ – „Дигитално образование за икономически растеж и социално приобщаване“.

 

 По време на срещата ще бъде направена демонстрация на усилена стъклена арматура, прозрачен бетон и иновативни смеси за обработка на дърво и текстил, които повишават пожаробезопасните свойства на материалите. Иновациите са разработени от български фирми и вече се предлагат на световния пазар.

Коментари ( 0 )