IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
17:22 | 22 април 2019
Обновен: 18:05 | 22 април 2024

Родители протестираха във Варна срещу Стратегията за детето 2019-2030 г.

Дават срок на ДА „Закрила на детето“ да се откаже от нея, готвят национален протест

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Варненски родители се събраха пред сградата на Общината да протестират срещу подготвяната Национална стратегия за детето 2019-2030 г. С конкретни доказателства за извършваща се подготовка и агитация във варненски училища, детски градини и болници, родителите изведоха своите конкретни искания.

 


„Има изготвена стратегия за детето, която е представена от Държавната агенция за закрила на детето“, каза една от организаторките Павлина Тодорова. Ние не искаме нейното приемане. Считаме, че тя е вредна за семейството, за децата ни, за развитието в България на много наболели въпроси.  Тази стратегия не ги решава, а ги задълбочава. В нея наред с много други мерки, които са отнесени  към здравеопазването, образованието и грижата за децата, има няколко  категорично незаконосъобразни предложения. Едно от тях е създаването на детски съдилища. Това е т. нар. „Ювенална юстиция“, която е практика в европейските страни. Стратегията иска да приложи наложени международни практики. Такава практика в България ние категорично не искаме. Тя е дала много негативни примери в Европа. Всички знаем за Норвегия и множеството протести на родители, които вече са  загубили децата си. Знаем за протести в Русия, които въпреки  че не бяха приели закона „Ювенална юстиция“, около 1300 деца  бяха иззети. Държавата направи разследване и намериха само 5 от тях, осиновени в Италия. Още не знаем каква е съдбата на останалите деца по тези практики. България няма нужда да повтаря всички грешки на Европа с някакви практики. Ние не предлагаме, ние изискваме от  правителството и институциите няколко неща.

 

Имаме нужда да си защитаваме нашите закони, а не НОП-та с чуждестранни участия да създават нашите закони“, отбеляза Павлина Тодорова.

 

Исканията на протестиращите са следните:

 

Първо категорично да бъде премахната предлаганата стратегия. Ако се прави документ, който в  бъдеще да обслужва интересите на децата, той трябва да  е с участието на граждански асоциации и родители. Трябва да бъде съобразен с мнението на Българската православна църква, на Главното мюфтийство в България и с родители.

 

Второ: Искаме социалните служби да бъдат подложени на наказателна отговорност, защото в момента има много бързо отнемане на деца по параметри и правила, които не са описани в закона. Бърза се да бъде отнето детето преди да бъдат взети мерки, предвидени от закона – то да бъде интегрирано в домашна среда, да бъде изведен насилникът, ако има такъв в семейството. А не първо и веднага детето.

 

Трето: Не отричаме, че има деца, които се нуждаят да бъдат настанени в приемно семейство. Искаме приемната грижа да има много по-голям контрол.

 

Четвърто: Искаме прекратяване на съществуването на телефон 116, който съществува. За нас това е изключително опасна практика. В наши училища и болници са сложени плакати с обръщение към децата да се обаждат и да споделят своите проблеми. Считаме, че тези проблеми не следва да се обсъждат с НПО, те се споделят с органите на властта, с родители, детски градини, училища, с учители и болници. Под този телефон са написани ясно „правата на децата“. Едно от описаните „правила“е, че те могат да получават ел. поща, която никой от семейството да не чете. Това е абсолютна намеса в сигурността, която един родител може да даде на детето си.

 

Даваме срок до 7 май на Държавната агенция за Закрила на детето, която да се откаже от този документ и от придвижването  му към следващи институции. Ако не, на 11 май Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, София сме на улицата“.

 

Протестиращите родители приложиха снимков материал на плакати от НПО, които вече са разлепени във варненски детски градини, училища и болници.

Ели Маринова

Снимки авторът

Коментари

Новини Варна