IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
17:14 | 25 април 2019
Обновен: 00:00 | 19 април 2024

Откриха паметник на кмета Иван Церов

По материала работи: Слав Велев
Откриха паметник на кмета Иван Церов

Снимки: Live.Varna.bg

 

Днес официално бе открит паметника на един от първите варненски кметове Иван Церов, управлявал града в периода 1909 - 1912 г. . Припомняме, ИА "Черно море" публикува снимки на монумента преди две седмици. Скулптурата, дело на проф. Пламен Братанов, е поставена на площад "Независимост", в градинката пред ДТ „Стоян Бъчваров“.

 

„Това е паметник на един велик и достоен българин и варненец - роден в района на Велико Търново, но запазил винаги Варна в сърцето си. Кметът Иван Церов оставя непреходно наследство, което и днес ни вдъхновява и респектира.  Част от това наследство се намира на метри оттук – сградата на драматичния театър „Стоян Бъчваров“, чиято първа копка е направена именно от кмета Церов през 1912 г. И е прекрасно, че чрез тази скулптора, той ще бъде свидетел на 100 годишнината от основаването на театъра, която ще честваме през 2021 година. Вярвам, че Варна има нужда от възраждане на спомена за духовните стожери на града – като Иван Церов, Дабко Дабков, Кирил Шиваров, които ни карат да преосмисляме миналото и да се вдъхновяваме от делата им“, заяви при откриването кметът Иван Портних, цитиран от Live.Varna.bg.

 

 

 

На събитието присъстваха авторът Пламен Братанов, внукът на Иван Церов – Иван Радославов, Даниела Димова – директор на ТМПЦ – Варна, Антония Йовчева – директор на дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна, много граждани. 

 

 

Иван Церов е роден на 26 март 1857 г. в с. Церова Курия, Великотърновско. Завършва богословско училище при Лясковския манастир, учител в родното си село, Габрово, послев в Свищов. Във Варна той е назначен като преподавател по български език и литература в Мъжката и Девическата гимназии. През 1890 г. става инспектор във Варненското учебно окръжие. През тези години той съставя и издава "Христоматия по българска литература за средните училища". Церов е кмет на Варна е в периода 1909 г. – 1912 г. По негова инициатива се създава театрално дружество, което да сформира трупа и съдейства за построяване на театрална сграда. По време на неговото кметуване за първи път във Варна се заговаря за електропроводи, за водоснабдяване и канализация, изграждат се обществени сгради, прокарват се нови улици. Също за пръв път и също по негова идея улиците получават имена на възрожденци.

 

Скулптората на Иван Церов е част от Програмата за паметниково, художествено-пластично и монументално изграждане на територията на град Варна за 2019 г., която се осъществява от дирекция „Култура и духовно развитие“. През тази година предстои да бъде направен ремонт и на филиала на драматичния театър „Стоян Бъчваров“, като средствата са осигурени по проект по ОП „Региони в растеж“.

Коментари

Новини Варна