IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
14:58 | 25 април 2019
Обновен: 23:54 | 28 март 2024

Варна допълва 100-те национални туристически обекта

Три забележителности получиха специалните печати

По материала работи: Слав Велев
Варна допълва 100-те национални туристически обекта

Снимки: Live.Varna.bg

 

Три забележителности във Варна – Римски терми, Аладжа манастир и парк-музей „Владислав Варненчик“ стават част от движението „Опознай България - 100 национални туристически обекта“. Специалните печати, с които се удостоверява посещението и запознаването със съответната забележителност, бяха връчени днес от кмета на Варна Иван Портних на Ася Стефанова -уредник на Римски терми, Валери Кинов -уредник на Аладжа манастир и Мартин Костов – директор на парк-музей „Вл. Варненчик“. До момента сред 100 национални обекта са Регионалния исторически музей и Военноморския музей.

 

 

„В последния работен ден преди големия християнски празник Великден, Варна влиза в колекцията на 100-те национални туристически обекта с още три нови музея. Напълно заслужено те стават част от Движението „Опознай България“, тъй като съхраняват уникално богатство от историческата памет на Варна и на България. Това е част от амбицията ни да развиваме морската столица и като дестинация за 4 сезона. Варна има какво да покаже и с какво да се гордеем, продължаваме с усилията ни за социализиране на обектите от културно-историческото наследство, заяви пред гостите кметът Иван Портних.

 

 

На събитието присъстваха още Коста Базитов – зам.-кмет, Игор Лазаренко – директор на РИМ –Варна, Марияна Кръстева – директор на Военноморския музей, Соня Георгиева – директор на дирекция „Туризъм“ към Община Варна и Марица Гърдева – председател на ресорната комисия към ОбС.

 

 

 

 

 

Движението “Опознай България – 100 национални туристически обекта” е създадено по инициатива на Българския туристически съюз. Целта е повече българи да се запознаят с уникалните природни и исторически забележителности, музеи и паметници. Раздават се и отличия – при посещение на 25 обекта се връчва бронзова значка, при 50 – сребърна и при 100 - златна значка. По предложение на постоянната комисия по „Туризъм, търговия и рекламна дейност“ към ОбС са включени и трите обекта.

 

 

Вече е отпечатан и първият тираж от 20 000 книжки с включени новите забележителности, като на задната корица град Варна се представя като дестинация четири сезона. На ръководителите на петте обекта бяха предоставени книжки от новия тираж, които ще бъдат връчени безплатно на първите 10 младежи до 18 години, посетили съответния музей.

 

Live.Varna.bg

Коментари

Новини Варна