IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
14:18 | 15 май 2019
Обновен: 12:54 | 18 април 2024

Реновираха АГ болницата във Варна по европейски образец (СНИМКИ)

Над 1,2 млн. лв. са вложени в нова апаратура и обновяване на възлови отделения

По материала работи: Слав Велев
Реновираха АГ болницата във Варна по европейски образец (СНИМКИ)

 

СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов" във Варна е реновирана по европейски образец. 1 293 841 лв. са вложени в нова апаратура и обновяване на възлови отделения. С част от тези средства съвсем скоро ще бъде изграден и външен асансьор.

 

За мен и целия екип на лечебното заведение е от изключителна важност да разполагаме с модерна апаратура, за да може да отговорим адекватно на нуждите на наши пациентки. Смятаме, че освен навременна и адекватна медицинска помощ те се нуждаят и от приятни битови условия за престоя при нас, съобщи управителят проф. д-р Емил Ковачев. Той уточни, че подобен мащабен ремонт не е правен от повече от 20 години. С отпуснатите средства са купени комбиниран стерилизатор(автоклав), хистероскопско оборудване(Бигати шейвър – засега единственото в България), високоспециализирана апаратура за патоанатомична лаборатория, пациентски монитори. Реновирани са родилното, гинекологичното и неонатологичното отделения, реанимацията, операционните зали. Изцяло са ремонтирани покривите на високото и ниското тяло на сградата.

 

Искам да благодаря на кмета на града Иван Портних и на цялата община за отпуснатите средства, на Медицинския университет и на Боян Крайчев и Борислав Борисов за методичната помощ при реализирането на ремонтните дейности, каза проф. Ковачев. Специални благодарности той изказа и на своите колеги – акушер гинеколози, акушерки, анестезиолози, медицински сестри и санитарки за всеотдайната им и упорита работа.

 

Новоремонтираната сграда бе осветена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Да си директор на общинска болница в днешните условия си е истински подвиг, каза той, отправяйки пожелания за благополучие и добра раждаемост.

 

АГ болница е придобивка не само за общината, но и за областта и цяла Североизточна България, каза в словото си областният управител Стоян Пасев. Приветствие към колектива на единствената извън столицата специализирана акушеро-гинекологична болница с трето ниво на компетентност по неонатология отправи и председателят на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов.

 

Благодаря на община Варна, че е отделила пари за тази най-важна за града болница, каза кметът на Търговище д-р Дарин Димитров. Неговите пожелания бяха за здрави бебета и родилки и за спокойни гинеколози.

 

Въпреки отрицателните демографски показатели през м.г. във варненската АГ болница са проплакали за първи път 2 278 новородени. От началото на годината бебетата са 685. През отделението по неонатология са преминали 112 недоносени деца. В момента в кувьозите се отглеждат 12. Най-малкото недоносено бебе, което се роди едва 680 грама, вече е 1,8 кг, похвали се д-р Снежина Цветкова, началник на неонатологичното отделение на СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов”.    

 

СТАВРИ ТАРГОВ

 

Снимки: ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Управителят на АГ болницата проф. д-р Емил Ковачев(вляво) показва на председателя на ОбС Тодор Балабанов  прясно ремонтираните стаи.

 

12 недоносени бебета се отглеждат в момента в кувьозите.

 

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан освети обновената сграда на лечебното заведение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна