IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Общество
21:17 | 18 май 2019
Обновен: 08:21 | 27 февруари 2024

В нощта на музеите във Варна наградиха участниците в конкурса за исторически есета

Според контраадмирал Митко Петев младите хора анализират миналите събития и споделят, че държава, която има море и голяма река, трябва да има и флот, който да защитава тези граници

По материала работи: Пламен Янков
В нощта на музеите във Варна наградиха участниците в конкурса за исторически есета

В тържествената атмосфера бяха отличени участниците в конкурса за исторически есета, организиран от Военноморския музей и  Щаба на ВМС по повод 140 години от създаването на Военноморските сили. 

 


 

„Всяка година на този ден отбелязваме международния ден на музеите, но не всяка година отбелязваме 140 години от създаването на военноморските ни сили, което прави този ден забележителен”, с тези думи се обърна към гостите директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева. „Няма нищо изненадващо, че в Нощта на музеите се намираме там, където  се преплитат миналото и настоящето, там, където се кове бъдещето”, каза в приветствие към гостите командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев. Според него младите хора анализират миналите събития и споделят, че държава, която има море и голяма река, трябва да има и флот, който да защитава тези граници, и се надява управляващите да се вслушат в думите на новото поколение.

 


Участниците получиха грамоти, безплатен семеен билет за посещение на Националния военноисторически музей и неговите филиали и книги  от организаторите на конкурса. 

 


 

Отличеният на първо място Димо Савов  от Силистра има  и наградата на фондация „Кор Кароли“ – ваучер за  курс по основи на яхтинга. Той вече е приет за курсант в специалност „Корабоводене” във Военноморското училище „Никола Вапцаров“.

 


 

За втора година сред първите попада и Момчил Димов  от Кърджали. Класираната на трето място Айсун Али учи в училището в село Черноочене, област Кърджали. Оттам участваха още няколко деца, тъй като преподавателят им  успява да ги мотивира за различни творчески изяви. Много от написалите есета са наследници на големи имена от родния флот от близкото и по-далечно минало. Те не само разказват за тях в рода си, но и на своите приятели за важността от познаването на миналото.

 


 

За да може повече хора да знаят своята история, контраадмирал Митко Петев подари на Военноморския музей 5 броя от фототипното издание на морската история на контраадмирал Иван Вариклечков. „Тя ще се използва от изкушените от историята, а ние в музея вече съхраняваме  оригинала на това издание, подарен  от семейството на флотоводеца”, сподели директорът на музея д-р Мариана Кръстева. 

 


 

„Участниците в конкурса ще имат възможност да видят морската столица откъм морето. Датата на плаването с катер на ВМС ще бъде съобщена допълнително”, уточни контраадмирал Петев.

 


 

Есетата на участниците в конкурса ще бъдат публикувани в сайта на Военноморския музей. 

 

 

Коментари

Новини Варна