IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
14:41 | 20 май 2019
Обновен: 06:00 | 21 април 2024

Протест срещу насилието над животни се проведе във Варна

Участниците поискаха по-строги мерки и законодателство срещу насилниците

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Десетки варненци излязоха на протест против убийствата и насилието над животни пред сградата на Община Варна. Демонстрантите заявиха, че  всеки ден стотици животни в България са жертви на жестокост и убийство, а  институциите, отговорни за защитата и грижите за тях, не изпълняват задълженията си. „Трябва да има закони, защитаващи правата на животните, каза една от протестиращите дами Нели Янева. Трябва да има закони против насилниците на животни и всеки да си получи заслуженото.

Протестиращите споделиха, че в момента зоополиция у нас съществува, но не във формата, в която би трябвало, тъй като е зависима от други институции. Очаква се демонстрациите да продължат. „Наказателният закон трябва да бъде спазван - каза една от организаторките на протеста Ирена Дурева. Трябва законът да е по-строг, както и да има превантивни мерки. Ако има дори един наказан за назидание с ефективна присъда, останалите ще се спрат. Това е просто нечовешко отношение. Всеки ден стават най-различни нещастни случаи, от които аз съм потресена. Имам 6 осиновени кучета, 10 котки живеят с мен“, сподели още  Ирена Дурева.

 

Протестът във Варна бе част от националния протест в защита на животните. Организаторите споделиха: "След протеста на 30.03 и внесената протестна декларация, от Министерски съвет не са сигурни, че има насилие над животни и, че то се отразява и на хората. Сега от МС чакат становища от три министерства за очевидното. Междувременно безотговорни стопани изхвърлиха кучетата си, които самите те са озлобили. Пострадаха 3 деца и дядо им, но отговорност няма... Продължава безнаказаното изхвърляне на кучета и котки... Изрод в Ахтопол беси котки !!! Общински служители тровят кучета!!! Общински служители изхвърлят кучета по горите!!! Общински служители ,,ловят'' с брутална жестокост социални животни!!! Почти 100% от приютите са концлагери!!! На нас нормалните, обичащи животните хора,борещи се за законност и правда хора ни писна да чакаме. Животът ни мина в чакане, а хиляди животни няма да дочакат, умрели в ужасни мъки.Протестът е продължение на този от 30.03 и е безсрочен - до изпълнение на исканията от внесената декларация“, се казва още в обръщение на организаторите.

Емил Дамянов

Ели Маринова

снимки Пламен Гутинов

От Сибир до Варна – за полета на една балерина до българската сцена

Следим в реално време събитията за 24 май във Варна

Коментари

Новини Варна