IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
11:46 | 30 май 2019
Обновен: 09:55 | 19 април 2024

Обсъждат дипломацията и държавността в научен форум във ВСУ „Черноризец Храбър“

Генералният консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов беше гост на откриването (СНИМКИ)

По материала работи: Борис Проданов
Обсъждат дипломацията и държавността в научен форум във ВСУ „Черноризец Храбър“

Генералният консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов откри студентският научен форум „Държавност и дипломация – 140 г. по-късно“, организиран от Студентския съвет и факултет „Международна икономика и администрация“ на Варненския свободен университет. На 30 и 31 май в „Руски център“ на ВСУ „Черноризец Храбър“ студенти и експерти, сред които проф. д.ик.н. Нина Дюлгерова, проф. д-р Дарина Григорова, д-р Любомир Кючюков, Георги Марков, доц. Мариана Тиен, доц. Тиен Дзиендзюн от Пекинския университет, ще дискутират теми, сред които „Политика и дипломация – история и съвременност“, „EС – накъде след евроизборите“, „Триъгълникът –България, Русия, Европа“, „Медиите и дипломацията“, „Пътят на България до Китай“ и др.

Гости на официалното откриване бяха вицепрезидентът на ВСУ „Черноризец Храбър“ Яни Янев, ректорът проф. д-р Петър Христов, зам.-ректори, декани и студенти.

„Трябва да преосмислим много неща от гледна точка на науката и да се намират решения на сериозни проблеми. Защото никога светът не е бил толкова близо до глобална опасност. И ядрените физици, и Римският клуб алармират, че до полунощ, до края на нашата цивилизация остават 2 минути. Ако до преди 20 г. Римският клуб говори само за екологията, то сега отново на преден план излиза опасността от ядрена война“, каза при откриването проф. д-р Петър Христов.

На свой ред генералният консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов припомни, че тази година се навършват 140 г. от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

„Не винаги всичко е вървяло по мед и масло. За 140 г. е имало различни периоди, темата е обширна – за една, а може би и за няколко дисертации. Но Русия винаги се е отнасяла с добро сърце към братята българи. Още преди Руско-турската война са правени опити да се възстанови българската държавност, с усилията на граф Игнатиев е възстановена екзархията. Руски учени са помогнали написването на Търновската конституция“, подчерта дипломатът.

В рамките на форума беше открита и изложбата „Дипломацията: първо решение“, курирана от възпитаника на ВСУ „Черноризец Храбър“ Христо Русев, която показва най-влиятелните световни политически лидери. С помощта на свои колеги – фотографи от целия свят – Георги Кожухаров, Денислав Стойчев от България, Диего Херкюлано от Бразилия, Олоф Ярлбро – Швеция и Яап Ариенс (Холандия), Христо отправи силно послание – за търсене на истината в думите и делата на тези, които управляват света ни. Той заяви, че дарява експозицията на университета.

„С изразните средства на фотографията сме казали много. Има и манипулативни публикации, но се радвам, че все още има фотожурналисти с морал. Авторите са много добри мои приятели и колеги. Изложбата може да се раздели на 2 части – на президенти, ръководители, духовни лица; както и на фотографии от конфликтни точки“, посочи Христо Русев.

В рамките на два дни държавността и дипломацията ще бъдат основни теми. Те очертават границите и определят тенденциите в съвременния свят. Генезисът на Третата българска държава преминава през политически, икономически и военни изпитания, които утвърждават нейния суверенитет. Както преди 140 г., така и в съвременния свят ролята на дипломацията е неоспорима, предвид възможностите и постигнатите от нея резултати.

„Това е форум, организиран именно от Студентския съвет. Ще направим добра симбиоза между експерти и студенти. И ще докажем, че във висшите учебни заведения и в частност – ВСУ „Черноризец Храбър“ държи на приемствеността. И ако миналата година акцентът да беше дипломация, тази година е държавността и сигурността, тъй като през април се отбелязаха 140 г. от Търновската конституция, която е най-либералната. Както и 140 г. от установяването на Българо-руските дипломатически отношения“, каза проф. д.ик.н. Нина Дюлгерова.

„Благодарение на Студентския съвет на ВСУ „Черноризец Храбър“ за втора поредна годината организираме такъв тематичен научен форум. Миналата година беше 140 г. от Сан-Стефанския и Берлинския договор. Темите са свързани с историята и съвременността, за отношенията между България, Русия и Света“, добави организаторът Сали Светославов, студент в специалност „Защита на националната сигурност“.

 

Борис Проданов

 

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Keithkaf ( преди 3 години )
игровая для кошки купитькупить попугая корелла в москвекупить одежду для собаккупить гель для суставов лошадейгамма товары для животных официальный сайт http://zotan.ru/
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Keithkaf ( преди 3 години )
купить попугая в запорожьекот леопольд купилпопугай амазон купить в москвекупить фризов лошадейкуплю кошку киров
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна