IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Общество
14:54 | 11 юни 2019
Обновен: 20:02 | 28 март 2024

Едноименен параклис бе осветен в двора на варненската МБАЛ "Св. Анна“ (СНИМКИ)

Малката храмова сграда бе осветена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан

По материала работи: Слав Велев
Едноименен параклис бе осветен в двора на варненската МБАЛ "Св. Анна“ (СНИМКИ)

Малък, стегнат и много красив параклис отвори двери в двора на Окръжна болница във Варна. Храмът носи същото име като на МБАЛ „Св. Анна“. На празничния ритуал се събраха десетки лекари, медицински сестри, администрация на болничното заведение и граждани. Идеята за параклиса е на главната медицинска сестра Нина Георгиева, каза по време на освещаването изпълнителният директор на болницата - д-р Красимир Петров. „Има една невидима частичка, която се появява някъде между професионалните медицински операции и грижи, които ние, лекарите извършваме. Някои я наричат неосъзнато знание, други-незнание. Обикновените хора я наричат вяра. Тя понякога ги лекува много по-силно от медицината Надявам се новият параклис да им помогне на пациентите да канализират вярата си. Нужна е частичка вяра, но и красота, за да се променим към по-добро. Винаги съм се чудел защо болниците у нас приличат по-скоро на затвори и бежански лагери. У нас като цяло битува неуважение към обществените сгради, но не това е темата днес. Малко е нужно, за да направим пространството около нас по-красиво. Трябва да търсим и създаваме красота в ежедневието си и в обществените сгради. Тук до параклиса ще засадим детелини. Предполагам, че ще има и 4-листни. Нека те бъдат надеждата, а любовта – пациентите да си я донесат сами – каза още д-р Петров.

Параклисът се намира в близост до новия вход на болницата от към бул. "Цар Освободител" и носи името на Света Анна, сочена от традицията за майка на Дева Мария и баба на Исус Христос. Тя е считана за покровителка на брака, семейството, майчинството. Изграждането на параклиса е част от концепцията на ръководството на МБАЛ “Света Анна” за цялостното обновяване на болничния комплекс.

Храмът е изработен в Бургас, по модел на гръцката православна архитектура. Струва около 26-27 000 лв. и е монтиран за около 3 месеца.

„Важно е да има тук такъв малък молитвен дом. Това е изцяло действие на ръководството на болницата“, каза преди ритуала митрополит Йоан. Похвално е, че го има разбирането, че за лекуването на един човек, който има своето заболяване, има значение неговата вяра и духовната му бодрост. И това е един от критериите за успешното лечение на човека. И пространствената близост на храма, на параклиса, с болницата е нещо изключително важно“, каза митрополитът. Според него лекарите са едно избрано общество и тяхното призвание е свързано със служение. Според митрополит Йоан храмовият празник трябва да се чества на 23-ти юли, когато е Успението на Св. Анна. Според него молитвите на майката на Света Богородица са много необходими. „Те винаги са били важни, тъй като тя е уникален човек. Тези хора, които тук боледуват, които тук се лекуват имат нужда от молитвите на светата праведна жена Анна“, каза владиката. Той обясни, че параклисът е закупен изцяло със средства на болницата. Той представлява готова конструкция, каквито се произвеждат основно в Солун, Гърция. Вътре има три икони – храмова икона и Господски Богородичен образ, малко предмети и утвар, осигурени от Варненската и Великопреславска митрополия.  От тук насетне е важно кой ще поддържа параклиса. Уставът изисква да има едно духовно лице, което да е в пряк контакт с хората и затова най-вероятно ще бъде зачислен свещеник от църквата „Св. Петка“, а болничното ръководство ще трябва да излъчи и църковно настоятелство. Владиката припомни, че в Университетската болница „Св. Марина“ също има хубав параклис, в който служи отец Ясен Шинев.

 

Митрополит Йоан отбеляза, че напредва изграждането на храма и в ВВМУ "Никола Вапцаров".

 

Ели Маринова

Снимки: Пламен Гутинов

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна