IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
14:09 | 11 юни 2019
Обновен: 02:06 | 28 март 2024

Изправиха прегъната на две млада жена в неврохирургията в МБАЛ „Св. Анна“

Над 1200 души годишно се лекуват в клиниката

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Над 1200 човека минават всяка година през клиниката по "Неврохирургия" към МБАЛ "Св. Анна" във Варна, каза нейният началник проф. д-р Светослав Калевски. Пред журналисти екипът на клиниката показа резултатите от извършения радикален ремонт. „Не касае за обновяване на оборудването ни, защото всичко, което е необходимо за работата ни като техника, вече го имаме, отбеляза проф. Калевски. Правим всякакви операции, но най-вече гръбначни. Известни сме с качествени операции, стараем се да сме перфектни и не знам да има по-добра клиника по неврохирургия в България. Що се касае до новите колеги, трябва много учене. Добрият неврохирург трябва да притежава много качества. Това е тежка и особена специалност. Работи се денонощно, няма почивен ден.  Операциите са много тежки. Идват специализанти при нас, но аз ги преценявам още с първите впечатления.

 

 

Имаме специалист от Кипър и от Албания и аз съм много доволен от тях. Кадри винаги са нужни. В момента имаме чудесен екип и неслучайно тук идват да се лекуват хора от всички краища на България и от чужбина. Не само туристи, които по стечение на обстоятелствата са попаднали при нас, но и такива, които идват да се лекуват по желание. Разбира се, има доплащане на модерна скъпоструваща медицински изделия. Ако искаме да сме модерни и в крак със съвременната неврохирургия, трябва да ги използваме. Те внесоха революция в нашата област и помагат на хората в пъти по-качествено при възстановяването им.  В индустриалните общества хората плащат по 300-400 евро здравна осигуровки, у нас – по 20-ина лева. Нормално е да се доплаща за скъпи изделия“.

 

От скоро Клиниката по неврохирургия е в изцяло обновения и преобразен 4-и етаж на старата сграда МБАЛ "Св. Анна".

 

Проф. Калевски отбеляза, че един от най-запомнящите се случаи в кариерата му е интересно предизвикателство на младо момиче на 24-25 години. Имала е счупен прешлен от преди 5 години. Постепенно пациентката се сгъва на две и е можела да гледа само в земята. Отказали са и операция в Испания и на още едно място в световна клиника. „Направихме ѝ такава операция, че се опъна като струна“.

Началникът на клиниката показа помещенията след ремонта и подчерта, че вече може да се работи с истинско удоволствие, а и пациентите се чувстват далеч по-добре в новите условия.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

Дигитален ресурсен център спечели I място в „Иновация в действие“

Коментари

Новини Варна