IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
14:32 | 16 юни 2019
Обновен: 16:13 | 15 април 2024

28-годишна варненка е първата чакаща за трансплантация на бял дроб във Виена

От специализираната болница в австрийската столица са я предупредили да е с приготвен багаж и готовност за тръгване в рамките на 24 часа

По материала работи: Ставри Таргов
Илияна(вдясно) с майки си Галина.

28-годишната Илияна Христова от Варна е включена в листата на чакащите за белодробна трансплантация на „Евротрансплант“. Новината за Медийна група „Черно море“ съобщи лично майка й Галина след получено писмо от Виена.

 

Ако се появи донор от Европа и резултатите от изследванията съвпаднат, операцията ще бъде извършена веднага, поясни тя. От специализираната болница във Виена са ги предупредили да са с приготвен багаж и готовност за тръгване в рамките на 24 часа.

 

От лечебното заведение в австрийската столица са информирали също, че ще изпратят веднага щом се наложи медицински самолет.

 

Така на практика Илияна ще стане първата трансплантирана българка след май 2017 г. Тогава споразумението между България и Виенската многопрофилна болница бе прекратено, за да бъде възстановено през януари т.г.

 

Самата трансплантация струва 234 000 евро и тя ще бъде поета от Министерството на здравеопазването. Колкото до парите за транспорта и престоя във Виена, те са събрани, благодарение на дарителска кампания през м.г. и ще бъдат изразходвани само по предназначение, увери Галина.

 

Чувствам се добре, но съм и много развълнувана от новината за включването ми в листата на „Евротрансплант“. Когато ми я съобщиха, не можах да заспя от радост, каза Илияна. От година се боря за включване в активната листа. Сега постоянно си представям как ми се обаждат и идват да ме вземат, призна тя.

 

Илияна страда от муковисцидоза и до трансплантацията ще разчита денонощно на  кислороден апарат.

 

Ставри Таргов

 

 

 

Коментари

Новини Варна