IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
14:37 | 18 юни 2019
Обновен: 11:45 | 15 април 2024

Зоозащитници издигнаха палатков лагер на входа на „Евксиноград”

Те поискаха затваряне на общинските приюти в този им вид и край на насилието над животни

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

След няколко неуспешни опита да бъдат чути мотивите им, зоозащитници от Варна опънаха импровизиран палатков лагер пред правителствената резиденция „Евксиноград” край Варна. Идеята за мястото е продиктувана от факта, че там „властимащите обичат да почиват и да канят чуждестранни гости...”.Те поискаха затваряне на общинските приюти в сегашния им вид и край на насилието над животни.

 

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов те посочват, че "законите не означават нищо за държавната и общински администрации, а всяко престъпление на държавен или общински служител,рано или късно води до човешко страдание". Като примери са посочени бюрократичните пречки за осиновяване на деца, отношението и грижата за психично болните хора и за децата с увреждания, както и ниските пенсии.

 

„Това в Каменар е извън пътя на всичко, което става, заяви Маргарита Атанасова, председател на зоозащитната организация „Грамада”. Управителката на приюта за кучета в с. Каменар е неправомерно назначена на 3-часов работен ден в противовес на Закона за защита на животните. Там изрично е указано, че управителят трябва да има 8-часов работен ден.Освен това са назначили лекар, който не е 8 часа на разположение, а на повикване – д-р Драгнев от Виница. Влизат доброволци внезапно и успяват да заснемат агонията на животните – раждащо куче, което е цялото в кръв, паднали животни, мръсотия.  В предишен протест пред Община Варна управителката каза, че всичко е наред и всеки може да отиде по всяко време. Оказва се, че не е така. Шепа доброволци могат да влязат само в събота. На сесия на Общински съвет са отпуснати 480 000 лева за ремонт на Общинския приют. Тези пари потънаха. От приюта обявиха, че нямало нужда от ремонт, покриваха с платнища мизерията. Голяма мръсотия е в Каменар. Няма вода, няма храна, не се отглеждат животните, оставят ги да умрат, да агонизират. Едва когато отидат доброволци, ги карат  да изчистят, да изринат“, отбеляза още Атанасова.

В писмото до премиера се посочва още:  „Държавната и общинските администрации се гаврят с всеки,който по една или друга причина не може да се защити или да отстоява правата си“.

 „Когато проверяващи от Тракийския университет посетиха приюта в Каменар, те дадоха становище, че този приют не бива да съществува - каза Ирина Николова от организация за защита на животните „Дара”. Когато отвориха хладилната камера, тя беше пълна с трупове.  По закон този приют не може да работи без лекар. Кучкарникът е оставен на самотек. Има прекрасни социални животни, които след 1-2 години се социализират. Аз съм осиновявала вече две кучета. Приют означава място, където временно се настаняват животни, докато им се намери дом. Когато попитах управителката защо не се развива дейност за осиновяване на кучетата тук, в България, тя ми отговори, че това не я интересува. Този приют е против всякакви законови разпоредби. Това се отнася до всички общински приюти. Ние сме тук, за да защитим правата на животните. Живеем в 21 век в европейска страна, а животните агонизират до самия си край“, добави Николова.

 

Отвореното писмо до премиера е подписано от неправителствените организации ,,Зоозащита”, „Дара”, „Анимал Хоуп България”, „Всички сме равни”, „Милосърдни сърца”, ,,Гласът на животните“, „Грамада” и ,,Добрина, хуманност, състрадание”.  „Всяко насилие над животно,рано или късно ескалира в насилие над хора.Всяко неспазване на закона рано или късно рефлектира върху живота на хората”, изтъкват още организаторите на протеста под надслов „Законът в България е над всичко“.

 

 „Идете по всяко време, за да видите за какво става въпрос, прикани журналистите пред имровизирания палатков лагер един от организаторите Николай Добрев. Въпреки, че има отпуснат бюджет за приюта, животните изглеждат недохранени. В момента има измислена карантина, няма издадена заповед за това от Общината и въпреки това достъпът на граждани е ограничен. Съществуващата зараза там е по вина доктора, тъй като не е посетил малки кученца в продължение на  10 дни след приемането им. Установени са парвовироза и коронавирус. Ние не сме в състояние да принудим държавата да изпълни своите задължения. Затова сме тук, за да бъде чут гласа ни. На 10 юни, понеделник, от 11.30 до 18.30  ч. Областната дирекция по безопасност на храните отказа  да изпълни функциите си. Надяваме се, че на премиера Борисов му е мило и законите в България трябва да се зачитат. Вече две пъти протестирахме в София. Изпратили сме своите искания до всички отговорни ведомства, до Министерски съвет.  Досега единствено от Министерството на земеделието и храните  са съгласни с предложенията, които поставяме и са склонни да общуват с нас.

 

До приемане на исканията им, зоозащитниците от София, Варна, Балчик и Каварна ще протестират всеки ден от 6.00 до 22.00 ч.

Ели Маринова

Снимки авторът

 

Разкриват нов приют за бездомни във Варна до две години

Коментари

Новини Варна