Пазете се, шофьори!
Пешеходци нарушители вилнеят във Варна
Публикувана: 19 Jun 2019 | 12:40

Обръщаме прекалено голямо внимание на нарушенията на водачите на МПС, с което забравяме, че пешеходците също не спазват законите на пътя. Според Закона за движение по пътищата, пешеходците трябва да пресичат само на обозначените за целта места, да не прескачат ограничителните пътни съоръжения и да се движат само по тротоара или банкета на пътното платно, ако няма тротоар. Санкциите за пешеходците нарушители е глоба от 20 до 50лв, а за шофьорите – акт от 100 лева и отнемане на контролни точки.


Акцията на КАТ за неправилно пресичащи пешеходци, трябва да се продължи целогодишно. Няма как обаче да се постави полицай на всяко оживено кръстовище в града, за да се наложи контрол на действията на нарушителите.


Едно от невралгичните места, на които пресичат неправилно и често могат да бъдат засечени нарушителите е кръстовището на ул. д-р Пискюлиев, в близост до Колхозен пазар. Същото се случва и на новият булевард Левски до ХЕИ.

 

Макар навсякъде да има обозначени маркировки и светофари, те не могат да спрат нарушителите, които предпочитат да рискуват живота си, за да стигнат по-бързо, отколкото да пресекат правилно на обозначените места и често стигат до травматологията.


Стажант-репортер Стелияна Кръстева
 

Снимки: Авторът 

 

Коментари ( 0 )