IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
14:31 | 21 юни 2019
Обновен: 13:49 | 15 април 2024

Николина Ангелкова: Необходими са много по-строги санкции за неохраняемите плажове

Министърът на туризма направи проверка на морски плаж Камчия-север, където бе констатирана разрушена цялост на дюна

По материала работи: Слав Велев
Николина Ангелкова: Необходими са много по-строги санкции за неохраняемите плажове

Снимка: МТ

 

Необходими са много по-строги санкции по отношение на неохраняемите плажове. Това каза в курорта "Камчия" министърът на туризма Николина Ангелкова. С приетите промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които трябва да влязат в сила след обнародването му, за повторно нарушение санкциите са до 20 000 лева. Ангелкова направи инспекция на плаж Камчия-Север, част 1, по сигнал за нарушена цялост на дюна.

 

Констатирахме преминаване на автомобили, има разрушена цялост на дюната, каза министър Ангелкова. Сигнализиране е прокуратурата, защото плажът е неохраняем, няма стопанин на тази част, за да можем веднага да потърсим отговорност, съгласно договорите, които имаме и за наем, и за концесия, допълни Ангелкова.  

 

Спешната инспекция на място е съвместна на експерти от Министерството на туризма и РИОСВ-Варна. Информирана е дирекцията по кадастър, за да се види дали дюните са нанесени в специализирана кадастрална карта и какъв тип са.

 

Ако се установи, че има престъпление, тогава нарушението попада в обхвата на Наказателния кодекс - глоба до 10 000 лева и до 3 години "лишаване от свобода". Според действащото законодателство строителството върху дюни е абсолютно забранено. Ангелкова подчерта, че Министерството на туризма твърдо подкрепя къмпингуването. За 24 юни е насрочена среща на министрите, чиито ведомства трябва да изготвят специализирана наредба, която детайлизира правилата, по които да се осъществява.

 

Министър Ангелкова заяви, че до влизането в сила на наредбата се отлага действието на текстове, приети в закона.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна