4 донорски ситуации са възникнали от началото на годината във Варна
3 от тях не са реализирани по медицински причини, тъй като органите не са били подходящи за трансплантация
Публикувана: 25 Jun 2019 | 11:30

От началото на годината в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна са възникнали 4 донорски ситуации, научи в. „Черно море“ от проф. д-р Вилиян Платиканов, ръководител на клиниката по анестезиология и реанимация в университетската болница. 3 от тях не са реализирани по медицински причини, тъй като органите не са били подходящи за трансплантация. В четвъртия случай е имало отказ на семейството на починалия.

 

Като цяло хората разсъждават вече по-позитивно по отношение на донорството на органи, смята проф. Платиканов. Има обаче и редки случаи, при които близките на починалия отказват да разговарят по въпроса заради големия стрес от загубата, призна той.

 

Новото е, че Министерството на здравеопазването и агенцията за медицински надзор готвят национална програма за донорството, която ще стимулира процеса, добави анестезиологът. Нашата отговорност като професионалисти е да имаме постоянна готовност за реагиране при възникване на донорска ситуация във Варна, обобщи проф. Платиканов.   

 

Ще припомним, че от 2005 г. до момента в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна са възникнали повече от 120 донорски ситуации. 30 от тях са успешно реализирани. Благодарение на тях над 100 пациенти се радват на втори живот.

 

СТАВРИ СТЕФАНОВ

 

 

Коментари ( 0 )