IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Общество
13:19 | 27 юни 2019
Обновен: 00:53 | 16 април 2024

Kонтраадмирал Кирил Михайлов застана начело на ВМС

След военна церемония вицеадмирал Митко Петев заминава за Военните комитети на Европейския съюз и НАТО

По материала работи: Слав Велев
снимки: Румен Александров

АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ

С тържествен ритуал пред щаба на флота във Варна беше предаден командирският пост на Военноморските сили от вицеадмирал Митко Петев на контраадмирал Кирил Михайлов. Емоционалната церемония включваше предаване на знамето и на командирската сабя. Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев поздрави вицеадмирал Митко Петев за достойното четиригодишно управление на Военноморските сили и успешното изпълняване на всички поставени задачи. Летвата е вдигната високо за новия командир контрадмирал Кирил Михайлов. Професионализъм на море, отговорност и инициативност, родолюбие и морски традиции са били приоритетите на вицеадмирал Петев по време на четиригодишното му командване. „Вицеадмирал Петев е начертал верния курс и аз ще продължа да го следвам‘, каза новият командир на флота контраадмирал Михайлов. Реализацията на проекта за новите модулни патрулни кораби, е неизменна част от модернизацията на Военноморските ни сили.

 

Ритуалът, който се провежда за първи път, беше уважен от представители на държавната и местната власт, на академичната общност, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, офицери от резерва и запаса.

 

„Благодаря Ви за мен беше чест да командвам Военноморските сили на Република България“, каза при сдаването на поста командващ ВМС вицеадмирал Митко Петев.

 

Повече за новия командващ ВМС контраадмирал Кирил Михайлов:

 

Роден е на 19 юли 1966 г. в София. През 1990 г. завършва Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“ във Варна. Службата си започва като командир на артилерийска и минно-торпедна бойна част в отделен дивизион. На тази позиция е до 1993 г., когато е назначен за помощник-командир на корвета. От 1995 до 1999 г. е командир на корвета. През 2000 г. завършва Командно-щабния колеж на Военноморските сили на САЩ. След завършването е назначен за дивизионен специалист по въоръжение във Военноморска база Варна, където остава до 2002 г.

 

От 2002 до 2003 г. е старши помощник-началник в отделение „Оперативно-бойна подготовка" във Военноморска база Варна. Между 2003 и 2006 г. е старши помощник-началник в отдел „Планиране и управление на операции" в Оперативно управление на Главния щаб на ВМС. В периода 2006 – 2009 г. е координатор по ВМС в Националното военно представителство на Република България в Съюзното командване на НАТО по операциите. От 2009 до 2011 г. е командир на дивизион патрулни кораби във Военноморска база Варна. След това е назначен за началник на отдел „Подготовка и използване на силите" в щаба на ВМС. През 2013 г. завършва генералщабен курс във Военноморския колеж на САЩ и отново се връща на старата си позиция. От 30 юни 2014 г. е директор на дирекция „Операции и подготовка" в Министерството на отбраната, а от 7 август освен на тази позиция е определен за председател на Комитета на националните резервни сили на НАТО.

 

От 1 декември 2015 г. е Национален военен представител в Националното военно представителство в Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс, Белгия, с 3.5-годишен мандат, по време на който е удостоен от Президента с Указ № 215 в дву-звездното адмиралско звание – контраадмирал. На 30 април 2019 г. е обявен, че се освовобождава от длъжността, считано от 23 юни 2019 г. Със същия указ е назначен на длъжността "Командир на Военноморските сили", считано от 23 юни 2019 г.

Снимки Румен Александров

 

Затварят ул. „Преслав“ във Варна заради тържествен военен ритуал

Коментари

Новини Варна